Economie

Is het lucratief om het meest gehate bedrijf ter wereld te zijn?

Bloomberg

Weinig bedrijven worden zo gehaat als het machtige Monsanto. Het biotechbedrijf is wereldleider op het gebied van zaden voor onder meer maïs, sojabonen en katoen. Vandaag komt het met kwartaalcijfers. Vier vragen.

1. Waarom worden ze zo gehaat?

Monsanto presenteert zich graag zo:

Maar via documentaires en protesten wordt het door tegenstanders juist zo geportretteerd:

Monsanto (22.400 werknemers) maakt zaden en bestrijdingsmiddelen en op beide takken is geregeld kritiek. Genetische manipulatie van zaden (die ze bestendig maakt tegen insecten en bestrijdingsmiddelen) zou volgens natuurorganisaties het milieu ruïneren, de volksgezondheid in gevaar brengen, en de macht over ons eten uitleveren aan multinationals.

Ook de bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp zouden slecht voor mens en milieu zijn. Komt bij dat Monsanto via zadenpatenten veel boeren in een wurggreep zou houden en kleinere concurrenten naar faillissement zou hebben gedreven.

Ondertussen presenteert Monsanto zich als zo ongeveer het duurzaamste bedrijf op aarde:

“Bij duurzaamheid draait het allemaal om het produceren van meer (voedsel) met minder (water, land en energie) per productie-eenheid. Dat is precies waar wij het beste in zijn!”

In de strijd om de beeldvorming houdt het pr-team een website bij, inclusief deze Nederlandse folder met een Top-10 Fabels. (Nee. Monsanto was niet dé, maar slechts een fabrikant van Agent Orange.)

2. Wat doet Monsanto in Nederland?

In de VS komt het merendeel van de mais en soja van Monsanto-zaden. Vanwege strenge regelgeving is vrijwel al het voedsel in  Europa ‘gentechvrij’.

Komt bij dat het bekende onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp door staatssecretaris Mansveld van Milieu stapsgewijs wordt verboden.

Toch is Monsanto hier flink actief. In 2008 nam het namelijk voor 546 miljoen euro zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek over. Daardoor is het onder meer eigenaar van DR9544TH: “De vleestomaat die alle verwachtingen overtreft, vooral die van de handel.”

Tomaat

3. Hoe gaat het financieel?

Fortune omschreef deze zomer treffend dat Monsanto “altijd geld verdient, wat er ook gebeurt”. Als het minder maiszaden verkoopt dan maakt het die verkoop goed met soja omdat boeren, afhankelijk van de marktontwikkelingen, vaak switchen tussen die twee. Als concurrenten marktaandeel winnen dan verdient Monsanto alsnog via licenties.

Als patenten verlopen zijn er nieuwe rassen die naar voren worden gebracht. Als Europa anti-genetisch gemodificeerd blijft dan zijn er altijd andere continenten.

De omzet en winst van Monsanto stijgen dan ook al jaren.

4. Wil je aandeelhouder zijn?

Andere aandelen zijn lucratiever, als je de koers jaarlijks afzet tegen die van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven en concurrenten zoals Monsanto doet in een eigen rapportage.

Het beeld is beter als je kijkt naar het dividend.

Bovendien nam Monsanto deze zomer een nogal opzienbarende stap. Het kondigde aan om in twee jaar voor 10 miljard dollar eigen aandelen terug te kopen: een manier om geld aan de aandeelhouders ‘terug’ te geven. Voor die ‘buyback’ gaat het een miljardenlening aan. Reden voor kredietbeoordelaars Moody’s en S&P’s om hun rating naar beneden bij te stellen.

Analisten blijven desalniettemin positief. Uit een analyse van Bloomberg-data blijkt dat van de 27 analisten er maar 1 adviseert het aandeel te dumpen. Liefst 18 geven een koopadvies.

Lees ook dit stuk over aandelen terugkopen: Apple en Ahold weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen