Opinie

IJsland voor bij de centrale verwarming

Diederik Jekel in IJsland (‘Nieuwsuur’).
Diederik Jekel in IJsland (‘Nieuwsuur’).

Twee avonden achter elkaar bezocht ik een vulkaan in IJsland, dus mij hoor je niet klagen. Maar opvallend is die aandacht van de Nederlandse televisie voor het platteland van de verste uithoek van Europa wel een beetje, zeker als je bedenkt dat we er vanavond voor de derde keer naar toe kunnen.

Dat laatste is geen toeval. Het is immers langzamerhand onvermijdelijk dat het ene televisieprogramma het andere aankondigt. Nieuwsuur (NOS/NTR) leek zelfs een eigen team te hebben meegestuurd om het werk van Diederik Jekel voor het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu (NTR) aan te vullen. Vanavond kunnen we dus uitgebreid bekijken hoe Diederik een stuk lava van de Bárdarbunga opraapt, gisteren bracht hij het vast mee naar de studio om ons lekker te maken. Luchtopnamen van een actieve vulkaan, dat zie je niet elke dag, zelfs niet op Discovery Channel of National Geographic.

Maar er moest ook een nieuwsaanleiding zijn. Dus vroeg Jan van Loenen gewone IJslanders op straat in Reykjavik hoe bang ze zijn voor vergiftiging door zwaveldioxide. Nou ja, niet banger dan wij om in de golven te verdwijnen door klimaatopwarming. Maar de kans dat de ijskolom die de krater nu als een kurk afsluit wegsmelt en de nog veel kleinere kans dat zo’n zwavelwolk ons in West-Europa zal bereiken, die mag je natuurlijk niet laten lopen als televisieprogramma.

Die andere IJslandse vulkaan, de Eyjafjallajökull, die in 2010 ons luchtvaartverkeer verstoorde met zijn stofwolken, is inmiddels een gewone toeristische trekpleister. Je kunt dwars over de gletsjer wandelen, mits je over de vereiste conditie beschikt.

Zelfs in het geval van voormalige topsporters is dat niet noodzakelijkerwijs het geval, zo leerde ons maandag de eerste aflevering van de realityshow Expeditie Poolcirkel (RTL5). Het is niet de eerste keer dat BN’ers met ijsmutsen en gesponsorde winddichte kleding de elementen en elkaar moeten trotseren. De nieuwe variant is wel uitzonderlijk zwaar en daarom doen er ook alleen ex-kampioenen mee. Het hoeft niet te verbazen dat de schaatsers Tonny de Jong en Hein Vergeer zich in de kou het best weten te handhaven, maar ook zeilmeisje Laura Dekker weert zich kranig, zolang ze zich maar niet te veel met de groepsdynamiek hoeft te bemoeien.

De voetballers John de Wolf en Glenn Helder hebben het hoogste woord, smeden smerige plannen om concurrenten uit te schakelen en reinigen tot verbijstering van de anderen het onderlijf met grote voorraden vochtige doekjes.

Ze zijn minder goed op dreef wanneer er met 35 kilo bagage de man over die gletsjer geklauterd moet worden. Je vraagt je dan natuurlijk wel af hoe die cameraploeg het voor elkaar heeft gekregen. Ze zullen toch niet op sneeuwscooters of in terreinwagens erachteraan hebben gereden?

Het moet haast wel, want ook presentator Yolanthe Sneijder-Cabau duikt op de raarste plaatsen op, teneinde in de vroege ochtend ergens een tentzeil op te lichten. Nou ja, wij krijgen het allemaal thuis aangereikt: IJsland voor bij de centrale verwarming.