Oeganda bevestigt: gearresteerde is kopstuk van rebellenleger LRA

Strijders van het LRA bij de grens tussen Soedan en Congo, op een foto genomen in 2006.
Strijders van het LRA bij de grens tussen Soedan en Congo, op een foto genomen in 2006. Foto AFP / Stringer

De man die zichzelf gisteren aan Amerikaans-Oegandese strijdkrachten overgaf is inderdaad Dominic Ongwen, een hooggeplaatste commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Bij zijn arrestatie was het aanvankelijk onduidelijk of het echt om Ongwen ging, maar zijn identiteit is inmiddels bevestigd. Dat meldt het Oegandese leger vandaag.

Een woordvoerder van het Oegandese leger spreekt tegenover persbureau Reuters van een “historische dreun” voor het LRA, het beruchte rebellenleger dat wordt geleid door de Oegandese krijgsheer Joseph Kony. Hij zegt:

“We denken dat hij het leven in de jungle zat was en daarom heeft hij zichzelf aangegeven.”

Sinds 2005 gezocht door Strafhof

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bracht gisteren al naar buiten dat een man die beweerde Ongwen te zijn zich had overgegeven. Het Oegandese leger heeft nu de identiteit van de gevangene nagetrokken en vastgesteld dat het om Ongwen gaat. De commandant wordt vastgehouden in een legerbasis.

Ongwen wordt, net als Kony en andere hooggeplaatste LRA-strijders, al sinds 2005 gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Volgens het strafhof hebben ze zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het Verzetsleger van de Heer is berucht om de massaslachtingen in de regio, alsmede het verminken van slachtoffers en het ronselen van kinderen.