Hezbollah op hoog niveau geïnfiltreerd door Israël

De mol was verantwoordelijk voor acties van Hezbollah tegen Israëlische doelen overal ter wereld. Die saboteerde hij.

Archieffoto van de begrafenis van de militaire leider van Hezbollah, Imad Mughniyeh, in 2008. Shawraba was mogelijk betrokken bij zijn dood.
Archieffoto van de begrafenis van de militaire leider van Hezbollah, Imad Mughniyeh, in 2008. Shawraba was mogelijk betrokken bij zijn dood. Foto AP

Een leider van de Libanese shi’itische beweging Hezbollah heeft tegenover een bevriende radiozender toegegeven dat zijn organisatie op hoog niveau geïnfiltreerd is door de Israëlisch geheime dienst Mossad.

Naim Qassem, de nummer twee van Hezbollah, trad niet in detail. Hij zei alleen dat „Hezbollah intensief strijdt tegen spionage in zijn rangen” en dat „een aantal gevallen van spionage aan de oppervlakte zijn gekomen”.

Voor ingewijden was het de bevestiging van een verhaal dat al een tijdje de ronde doet. De Libanese website El-Nashra bracht in december het nieuws dat een prominent lid van Hezbollah was opgepakt wegens spionage. Daags daarop kwamen de Arabische nieuwszender Al-Jazeera en de Libanese krant Daily Star met zijn naam: Mohammed Shawraba.

Dit is niet de eerste de beste. Shawraba was nummer twee van Hezbollahs ‘eenheid 910’, verantwoordelijk voor operaties tegen Israëlische doelwitten overal ter wereld. De eenheid had opdracht gekregen om wraak te nemen voor de moord op Imad Mughniyeh in 2008 bij een bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus.

De dood van Mughniyeh, die gold als de militaire leider van Hezbollah, was een zware klap voor de groepering. Hezbollah was ervan overtuigd dat Mossad achter de aanslag zat en zon op wraak. Maar het zat de groep niet mee: poging na poging om Israëlische doelen te treffen mislukte.

Nu blijkt waarom: de man die de leiding had over die operaties was een spion voor de Mossad. Volgens sommige bronnen was Shawraba zelfs betrokken bij de moord op Mughniyeh.

Aanslag in Bulgarije

Shawraba komt uit een shi’itische familie in Zuid-Libanon. Hij klom op in de rangen van Hezbollah tot hij op een bepaald moment verantwoordelijk was voor de veiligheid van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, wiens locatie angstvallig geheim wordt gehouden.

Shawraba’s rekrutering door de Mossad zou in een ‘West-Aziatisch’ land hebben plaatsgevonden. Het is onduidelijk wanneer dat is gebeurd. Volgens de Libanese website Al-Janoubia zou Shawraba in totaal 1 miljoen dollar hebben gekregen van Israël. Israël zelf geeft geen commentaar.

Het bewijs dat er een mol was, kwam in 2012 na een aanslag in het Bulgaarse Burgas waarbij vijf Israëlische toeristen werden gedood. De Bulgaren wezen verrassend snel Hezbollah aan als dader. Dat was vreemd omdat Bulgarije niet bekend staat om zijn kennis van het Midden-Oosten.

Volgens Arabische media gaf Shawraba de informatie over de betrokkenheid van Hezbollah door aan Israël, dat op zijn beurt Bulgarije op de hoogte bracht. De speurtocht naar de mol werd hierdoor een prioriteit voor Hezbollah. Zijn arrestatie vond vermoedelijk al vorig jaar zomer plaats, nadat hij volgens de Arabische media eerst zes maanden was geschaduwd.

De ontmaskering van Shawraba kwam volgens de Palestijnse krant Al-Manar door een klassieke contraspionagetruc. Hezbollah bezorgde Shawraba valse informatie over een wapentransport voor Hezbollah in Damascus. De locatie werd prompt gebombardeerd door Israël.

Het is niet voor het eerst dat Hezbollah met spionnen te maken heeft. In 2011 liep Mohammad Slim, een van de oprichters van de shi’itische beweging, over naar Israël. Datzelfde jaar gaf Nasrallah in een televisietoespraak de namen van tien Libanezen die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waren gerekruteerd, compleet met video-animaties van geheime ontmoetingen in de Pizza Hut en de Starbucks. En in 2009 werden tientallen Libanezen in Zuid-Libanon gearresteerd die tegen betaling inlichtingen doorgaven aan Israël.

Maar de arrestatie van Shawraba komt op een moment dat Hezbollah in Libanon onder vuur ligt omwille van haar betrokkenheid bij de oorlog in Syrië aan de kant van president Assad. Dat zet vooral bij de sunnitische bevolking in Libanon kwaad bloed. Hezbollah wijkt daarmee immers af van de strijd tegen Israël, de reden waarom de beweging als enige haar wapens mocht behouden na de burgeroorlog van 1975-1990. Een spion op zo’n hoge positie ondergraaft bovendien de mythe van Hezbollahs efficiëntie.

Als de informatie in de Arabische media klopt, is met Shawraba’s ontmaskering bovendien het bewijs geleverd dat Hezbollah wel degelijk achter de aanslag in Burgas zat.