Opnieuw PVV-Statenlid weg

Opnieuw is een PVV-Statenlid opgestapt. Matthijs Jansen, lid van Provinciale Staten van Groningen, maakte vanochtend bekend dat hij zich niet langer kan vinden in de partijkoers van de PVV. Hij sluit zich aan bij Voor Nederland (VNL), de partij van ex-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren.

In een verklaring laat Jansen weten dat er niet genoeg over is van de „rechtseconomische agenda” van de PVV en dat de partij de SP op sommige punten links inhaalt. Zijn tweede reden voor vertrek is de „verharding van de standpunten omtrent de islam”. Hij noemt als voorbeeld dat de partij eerst pleitte voor een rem op het aantal moskeeën, maar nu moeten ze ineens „en masse” worden afgebroken. Ook noemt hij de ‘minder, minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders een pijnlijk voorbeeld van het afglijdende PVV-standpunt omtrent de islam. Vorige week stapte Marc van Kampen, PVV-Statenlid in Gelderland, al uit de partij. (NRC)