Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Gemeente werkte krant bewust tegen in zaak-Jos van Rey’

Burgemeester Henk van Beers en Jos van Rey (R) in 2012 , vlak nadat van Rey had aangekondigd te vertrekken als wethouder van Roermond. Argos TV-Medialogica meldt vandaag dat het gemeentebestuur De Limburger bewust heeft tegengewerkt in het onderzoek naar Van Rey.
Burgemeester Henk van Beers en Jos van Rey (R) in 2012 , vlak nadat van Rey had aangekondigd te vertrekken als wethouder van Roermond. Argos TV-Medialogica meldt vandaag dat het gemeentebestuur De Limburger bewust heeft tegengewerkt in het onderzoek naar Van Rey. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het gemeentebestuur van Roermond heeft journalisten van dagblad De Limburger doelbewust tegengewerkt bij hun onderzoek naar de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey. Dat stelt het programma Argos TV-Medialogica vanavond.

De gemeente reageerde in 2010 heel laat op verzoeken van beide journalisten om documenten over Van Rey beschikbaar te stellen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Dat bevestigt de Roermondse oud-burgemeester Henk van Beers vanavond in de uitzending. “Ik kan niet ontkennen dat we het proces wel eens in een vertraagde slow-motionsfeer brachten”, aldus Van Beers.

Voor de rechter

VVD’er Van Rey, die onder meer veertien jaar lid was van de Tweede Kamer, wordt verdacht van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Op 20 januari staat hij voor het eerst voor de rechter in Rotterdam.

De documenten die de twee verslaggevers van De Limburger uiteindelijk eind 2010 kregen, resulteerden een jaar later in een onthullende serie artikelen. De krant beschrijft een stad waarin corruptie en belangenverstrengeling aan de orde van de dag waren, er een cultuur van angst heerste in de gemeente en de democratische controle buitenspel was gezet.

De Limburger richt zich onder meer op de relatie tussen Van Rey en Piet van Pol, de grootste projectontwikkelaar van Roermond. Volgens de ge-WOB-te documenten ging Van Rey, die besliste over grote bouwprojecten in de stad, zeer regelmatig op reis met Van Pol, onder meer naar Zuid-Frankrijk, Formule 1-races en internationale voetbalwedstrijden.

Vis

De makers van Argos laten verder zien hoe de entourage rond Van Rey reageerde op de onthullingen. De chef nieuwsdienst van De Limburger kreeg op een zaterdagmorgen een vis in zijn brievenbus, gewikkeld in de krant met het bewuste nieuws. Op een begeleidend briefje: “Krant met een stinkende bijsmaak. Ik zou er eigenlijk boven moeten staan, maar soms kun je niet anders dan met ‘gelijke’ middelen terugslaan.”

De uitzending vna Argos TV-Medialogica begint vanavond om 21.14 uur: