Extreem-linkse groepering eist aanslag politiebureau Istanbul op

Turkse agenten houden de wacht bij het politiebureau waar gisteren een zelfmoordaanslag is gepleegd.
Turkse agenten houden de wacht bij het politiebureau waar gisteren een zelfmoordaanslag is gepleegd. Foto ANP/EPA/Sedat Suna

De aanslag van gisteren op een politiebureau in Istanbul is opgeëist door DHKP-C, een extreem-linkse groepering. Bij die aanslag kwam een agent om het leven en raakte een ander gewond. Het is de tweede aanslag van DHKP-C in een week tijd.

De groepering heeft op internet een verklaring geplaatst. Volgens het schrijven was de aanval gericht op de heersende AK-partij van premier Erdogan wegens de dood van de 15-jarige Berkin Elvan. Elvan liep tijdens een demonstratie tegen Erdogan in 2012 een hoofdwond op. Hij raakte daardoor in een coma en overleed negen maanden later.

“Het is dezelfde staat die op Berkin Elvan schoot en stelende ministers beschermt.”

Met ‘stelende ministers’ refereert de groepering aan het besluit van een parlementaire commissie eerder deze week om de juridische onschendbaarheid van vier oud-ministers niet op te heffen. Het viertal wordt verdacht van fraude, maar kan niet vervolgd worden. Volgens premier Erdogan zijn de beschuldigingen een ‘couppoging’ en onderdeel van een complot van diens rivaal Fatullah Gülen tegen het AK-bewind.

Tweede aanslag in week tijd

Bij de aanslag van gisteren liep een zelfmoordterroriste het politiebureau in het district Sultanahmet binnen omdat ze haar portemonnee kwijt zou zijn. Het bureau ligt vlakbij de Sultan Ahmetmoskee en de Basilica Cisterneis, wat populaire toeristenbestemmingen zijn. Volgens ooggetuigen sprak de vrouw Engels.

Vorige week eiste de groepering een mislukte aanslag op bij het kantoor van premier Erdogan. Hij gooide een granaat naar een aantal agenten, maar die ging niet af waarna hij werd gearresteerd. De man bleek nog meer granaten bij zich te hebben alsmede een machinegeweer.

DHKP-C (Revolutionair Volksbevrijdingsfront) pleegde in het verleden al vaker aanslagen in Turkije. De groepering hangt een marxistisch-leninistische ideologie aan en ziet Turkije als een marionet van westerse belangen. Zo zijn aanhangers van DHKP-C fel gekant tegen het NAVO-lidmaatschap van Turkije. In 2013 bedreigde de organisatie Nederlandse militairen die in Turkije waren gestationeerd. De soldaten beschermden in NAVO-verband het land tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.