Dit vinden je collega’s van jou

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: meer zelfinzicht door feedback van collega’s.

Bedrijf: Impraise Oprichter: Bas Kohnke (26), Steffen Maier (26) Filipe Dobreira (24) Arnaud Camus (23) Medewerkers: 11

Het is bijna tijd voor je functioneringsgesprek en eigenlijk heb je geen flauw idee wat je sterke en zwakke punten zijn. De start-up Impraise geeft je daar inzicht in. Het bedrijf ontwikkelde een app die het collega’s makkelijk maakt feedback te delen.

Hoe werkt het?

Jij en je collega’s downloaden de app en kunnen elkaar direct beoordelen. hoe werkt iemand samen in het team, of hoe goed zijn de leiderschapskwaliteiten van de ander ontwikkeld? De app stuurt notificaties zodra je feedback van collega’s hebt ontvangen. Vervolgens heb je toegang tot je persoonlijke ‘dashboard’ met een overzicht van je sterke kanten én je groeimogelijkheden.

Waarom is daar een app voor nodig?

Natuurlijk kun je je collega’s ook zelf vragen stellen. Maar wees eerlijk, heb jij dat ooit gedaan? Ook aan die collega met wie de samenwerking nou net niet zo goed gaat? Daarom is zo’n app handig.

Wat is het verdienmodel?

Impraise richt zich vooral op bedrijven, dus HR-managers en afdelingshoofden. Maar als je heel ambitieus bent, kun je ook zelf een account aanmaken, je collega’s uitnodigen en als team beginnen. De start-up verdient geld door licenties aan bedrijven te verkopen. Per werknemer betalen ze ongeveer 5 euro per maand. Tot nu toe hebben ze onder andere Booking.com als klant.

Bestaat zoiets al?

Er is de website Small-Improvements, maar die richt zich net wat specifieker op beoordelingsgesprekken. Bij Impraise gaat het om het ontwikkelen van vaardigheden gedurende het hele jaar.