Deflatie in de eurozone - prijzen 0,2 procent lager

Een boodschappenkarretje in Duitsland. In de eurozone zijn de consumentenprijzen in december gedaald.
Een boodschappenkarretje in Duitsland. In de eurozone zijn de consumentenprijzen in december gedaald.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december met 0,2 procent gedaald, blijkt uit een eerste raming van Eurostat. Het is de eerste keer sinds 2009 dat er sprake is van deflatie in de Europese muntunie.

De grootste oorzaak voor de daling van de prijzen op jaarbasis is de olieprijs. Daardoor valt de energierekening lager uit: 6,3 procent in december, na een daling van 2,6 procent in november.

Een andere reden voor de deflatie zijn de voedselprijzen. Waar die in november nog voor een 0,5 procent prijsstijging zorgden, waren de voedselprijzen in december stabiel (0,0 procent).

Het enige wat duurder werd in de eurozone waren diensten. Daarvoor waren consumenten 1,2 procent meer kwijt, terwijl in november de prijzen nog even hoog waren als een jaar geleden.

Draghi

Analisten gaan nu uitkijken naar 22 januari. Dan vindt de eerste ECB-bestuursvergadering van het jaar plaats. President Mario Draghi stelde afgelopen weekend in het Handelsblatt dat de kans dat de ECB niet aan zijn mandaat voldoet nu groter is dan een halfjaar geleden. De ECB streeft naar een inflatie van net onder de 2 procent. Als prijzen voor langere tijd dalen, leidt dat volgens de ECB ertoe dat consumenten hun aankopen gaan uitstellen. Dat zou de prille economische groei in de eurozone teniet kunnen doen.

Op de financiële markten werd de opmerking van Draghi geïnterpreteerd als hint dat de ECB bereid is om al snel over te gaan tot het opkopen van staatsleningen, de zogenoemde quantitative easing. Het opendraaien van de geldkraan moet ervoor zorgen dat banken meer geld vrijmaken voor investeringen. Meer geld in de economie werkt prijsstijgingen in de hand.

De ECB heeft de voorbereidingen al getroffen voor de QE. Of de aankondiging eind deze maand ook echt komt is de vraag. De kerninflatie - zonder de volatiele energie- en voedselprijzen - liep in december namelijk iets op van 0,7 naar 0,8 procent. Dat is nog wel altijd erg laag. Mogelijk kondigt Draghi het opkoopprogramma wel aan, maar wordt de precieze invulling pas later bekendgemaakt.

Lees ook bij NRC Q: Waarom de olieprijs maar blijft dalen en lees uitleg over QE in NRC Handelsblad: De Europese geldpers gaat aan (€)