Deflatie eurozone een feit: -0,2 pct.

De inflatie in de eurozone is in december negatief geworden. Daarmee is de langverwachte deflatie een feit geworden.

Volgens de voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat, die vanmorgen werd gepubliceerd, lagen de prijzen in december 0,2 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november waren de prijzen nog met 0,3 procent gestegen.

De sterke daling – van een half procentpunt – is vooral veroorzaakt door de vrije val van de olieprijs. Vanmorgen dook de prijs van een vat ruwe Brent-olie onder de 50 dollar. In december daalde de prijs voor energie in de eurozone met ruim 6 procent ten opzichte van december 2013.

Zonder die energiecomponent zou de inflatie nog 0,6 procent zijn geweest. Ook dat cijfer ligt ver onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die beoogt een inflatie van onder, maar tegen de 2 procent. In werkelijkheid daalt de inflatie echter al een jaar, ook als de energiecomponent wordt uitgesloten. Dat duidt op een lagere vraag en dus een lagere economische activiteit.

De pogingen van de ECB om de inflatie te bevorderen door extra geld in de economie te pompen hebben vooralsnog weinig geholpen. Daarom beraadt de ECB zich op een programma om op grote schaal staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Hierover bestaat echter geen overeenstemming binnen het bestuur. Onder anderen Bundesbank-president Jens Weidmann en DNB-president Klaas Knot hebben grote bedenkingen. Zij vrezen onder andere dat financiële risico’s van zwakke eurolanden worden overgeheveld naar andere landen. De verwachting is dat de ECB op 22 januari een besluit neemt.(NRC)