Is het lucratief het meest gehate bedrijf ter wereld te zijn?

Weinig bedrijven worden zo gehaat als het machtige Monsanto. Het Amerikaanse biotechbedrijf is wereldleider op het gebied van zaden voor onder meer maïs, sojabonen en katoen. Vandaag komt het met kwartaalcijfers. Vier vragen.

1 Waarom is het zo gehaat?

Monsanto (22.400 werknemers) maakt zaden en bestrijdingsmiddelen en op beide takken is geregeld kritiek. Genetische manipulatie van zaden (die ze bestendig maakt tegen insecten en bestrijdingsmiddelen) ruïneert volgens natuurorganisaties het milieu, brengt de volksgezondheid in gevaar, en levert de macht over ons eten uit aan multinationals.

Ook de bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp zouden slecht zijn voor mens en milieu.

Ondertussen presenteert Monsanto zich als zo ongeveer het duurzaamste bedrijf op aarde. „Bij duurzaamheid draait het allemaal om het produceren van meer (voedsel) met minder (water, land en energie) per productie-eenheid. Dat is precies waar wij het beste in zijn!”

2 Wat doet Monsanto in Nederland?

In de VS komt de meeste maïs en soja van Monsanto-zaden. Vanwege strengere regelgeving is vrijwel al het voedsel in Europa ‘gentechvrij’.

Komt bij dat het bekende onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp door staatssecretaris Mansveld van Milieu stapsgewijs wordt verboden.

In Nederland nam Monsanto in 2008 voor 546 miljoen euro zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds in Bergschenhoek over. Daardoor werd het ook eigenaar van DR9544TH: „De vleestomaat die alle verwachtingen overtreft, vooral die van de handel.”

3 Hoe gaat het financieel?

Zakenblad Fortune omschreef deze zomer treffend dat Monsanto „altijd geld verdient, wat er ook gebeurt”. Als het minder maïszaden verkoopt dan maakt het die verkoop goed met soja omdat boeren, afhankelijk van de markt, vaak switchen tussen die twee. Als concurrenten marktaandeel winnen dan verdient Monsanto alsnog via licenties.

Als patenten verlopen zijn er nieuwe rassen die naar voren worden gebracht. Als Europa anti-genetisch gemodificeerd blijft dan zijn er altijd andere continenten.

De omzet en winst van Monsanto stijgen dan ook al jaren.

4 Wil je aandeelhouder zijn?

Andere aandelen zijn lucratiever, als je de koers afzet tegen die van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven en concurrenten. Het beeld is gunstiger als je kijkt naar het dividend.

Monsanto kondigde afgelopen zomer aan om in twee jaar voor 10 miljard dollar eigen aandelen terug te kopen: een manier om geld aan de aandeelhouders ‘terug’ te geven. Voor die buyback gaat het een miljardenlening aan. Reden voor kredietbeoordelaars Moody’s en S&P’s om hun rating te verlagen.

Analisten blijven niettemin positief. Uit een analyse van Bloomberg blijkt dat van de 27 analisten er maar één adviseert het aandeel te dumpen. Achttien geven een koopadvies.