CNN maakte item voor einde der tijden

Stel, je werkt bij de Amerikaanse nieuwszender CNN en het is zo ver: de Apocalyps. Een komeet suist op de aarde af. Of de Russen en Amerikanen bestoken elkaar met kernbommen. Wat dan?

Ted Turner, oprichter van de nieuwszender, wist er wel raad mee. Als het Einde der Tijden aanbrak, zou een orkest het toepasselijke Nearer my God to Thee inzetten, het lied dat het strijkorkest volgens de legende tijdens het zinken van de Titanic in 1912 gespeeld zou hebben. De televisiemagnaat liet speciaal een video met de stemmige hymne opnemen, die tot op de dag van vandaag is terug te vinden in het CNN-archief. De komische begeleidende instructie: „Hold for release till end of the world is confirmed.”

Tenminste, dat beweert voormalig CNN-stagiair Michael Ballaban op zijn website Jalopnik. Hij zag het filmpje in 2009 tijdens zijn stage en plukte het uit het archief van de zender. Turner kondigde de video zelf aan bij de oprichting van CNN in 1980, maar velen dachten dat het om een grapje ging. Nu blijkt het filmpje echt te bestaan.

Hoewel Turner voor zover bekend de enige is die werk maakte van een eschatologische uitzending, besloot de BBC gisteren het nieuws aan te grijpen om ook een item te maken. Wat ervan moet komen is nog niet bekend. De BBC zegt open te staan voor suggesties.