Aanslag op weekblad in Parijs: overzicht van de gebeurtenissen

Politie en ambulances bij het redactiegebouw van het Franse weekblad Charlie Hebdo waar een terroristische aanslag is gepleegd.
Politie en ambulances bij het redactiegebouw van het Franse weekblad Charlie Hebdo waar een terroristische aanslag is gepleegd. Foto EPA / Etienne Laurent

Bij een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in het centrum van Parijs zijn zeker twaalf doden en tien gewonden gevallen. Dat bevestigt de Franse president Hollande tegenover persbureau ANP.

Vijf gewonden zijn er slecht aan toe, volgens de lokale autoriteiten. NRC-correspondent Peter Vermaas is ter plaatse:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 12 doden nu, meldt Parket. Kan nog oplopen.

Onder de doden zijn tien journalisten van het tijdschrift en twee politieagenten.

Wat is er gebeurd?

Rond half twaalf is op de redactie van het satirische blad een schietpartij losgebarsten. Twee in het zwart geklede en gemaskerde mannen, bewapend met Kalasjnikovs en een raketwerper, zijn het redactiegebouw naar binnen gedrongen en zouden volgens omstanders “als gekken om zich heen hebben geschoten”. De daders zijn ontkomen.

Update 14.20 uur: De auto van de daders is teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement, ten noorden van het elfde arrondissement waar de aanslag werd gepleegd.

Terroristische daad

Het kantoor werd beveiligd, de twee omgekomen politieagenten zijn mogelijk die beveiligers.

Hollande sprak van een terroristische aanlag, en inmiddels is door de politie bevestigd dat de twee aanvallers zouden hebben geroepen dat ze de profeet hebben gewroken.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Attackers at Paris newspaper shouted ‘we have avenged the prophet’: police

Hollande:

“De daders zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze gepakt zijn, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld.”

Gruwelijke beelden

Er gaan gruwelijke beelden rond van een moment voor of vlak na de aanval op het gebouw. De video laat zien hoe twee gemaskerde mannen een voorbijganger (het is onduidelijk of het om een burger of een politieagent gaat) vanaf een afstand neerschieten. Als deze persoon op de grond ligt, loopt een van de aanvallers langs en schiet de persoon van dichtbij door zijn of haar hoofd. Het is overigens nog niet bevestigd dat dit daadwerkelijk beelden zijn van vandaag bij Charlie Hebdo.

We linken slechts naar de beelden, maar laten ze niet hier zien. LET OP, het betreft dus gruwelijke beelden.

Aanslag waarschijnlijk goed voorbereid

Update 14.20 uur:
De aanslag lijkt goed voorbereid te zijn. Dat schrijft de krant Le Parisien. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren.

‘Laffe terreurdaad’

Premier Rutte heeft zijn medeleven uitgesproken:

“Deze laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk.”

Ook andere internationale leiders reageren. Onder andere de Engelse premier David Cameron:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron The murders in Paris are sickening. We stand with the French people in the fight against terror and defending the freedom of the press.

En president van het Europese parlement Martin Schulz:

Twitter avatar EP_President EP President Profondément choqué par l’attaque meurtrière contre @Charlie_Hebdo_ Mes pensées à l’équipe, les policiers et leurs proches #CHARLIE_HEBDO

Crisisberaad om 14.00 uur

De Franse regering houdt om 14.00 uur een crisisberaad. President Hollande en een aantal ministers waren vanmiddag in het rampgebied aanwezig.

En in Nederland heeft PVV-leider Geert Wilder een kamerdebat aangevraagd met premier Rutte:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Zojuist debat aangevraagd met Minister-President Rutte nav vreselijke terroristische aanslag in Parijs.

Charlie Hebdo vaker bedreigd

Charlie Hebdo is opgericht in 1969. Het tijdschrift is in het verleden al vaker bedreigd en doelwit geweest van aanslagen. Begin 2007 stromen de bedreigingen bij het blad binnen nadat het een reeks spotprenten plaatst over de profeet Mohammed. De cartoons waren eerder geplaatst in de Deense krant Jyllands-Posten, wat leidde tot bedreigingen aan het adres van de cartoonist. Tegen Charlie Hebdo wordt een rechtszaak aangespannen, maar de rechter oordeelt dat de publicatie rechtmatig was.

In juli 2008 zijn linkse organisaties kwaad op het blad wegens een column waarin een verband wordt gelegd tussen rijkdom, joden en toenmalig president Sarkozy. Verhuld antisemitisme, zo luidt de kritiek.

In november 2011 gaat een redactielokaal van Charli Hebdo in vlammen op. Kort daarvoor had het blad een speciale editie uitgebracht onder de naam ‘Charia Hebdo’. Gasthoofdredacteur: de profeet Mohammed. Daarnaast was de site van het blad gehackt door een Turkse groepering.

In september 2012 plaatst Charlie Hebdo voor de tweede keer een reeks spotprenten waarin de profeet Mohammed op de hak wordt genomen. De Franse Moslimraad reageert ‘met diepe ontsteltenis’ op de tekeningen die ‘beledigend zijn voor de profeet van de islam’. De beveiliging van Franse ambassades wordt opgeschroefd.
Een jaar later publiceert het blad een strip met in de hoofdrol de profeet Mohammed.