Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Aanslag op satirisch tijdschrift Parijs - twaalf doden, daders geïdentificeerd

Gewapende aanvallers hebben vandaag het vuur geopend op het kantoor van het satirische nieuwsblad Charlie Hebdo. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, onder wie twee politieagenten. De daders zouden nog voortvluchtig zijn. Volg de ontwikkelingen hier.

Afsluiten liveblog

We sluiten dit liveblog over de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo nu af. Bij die daad vielen vandaag twaalf doden en elf gewonden. De daders zijn voor zover bekend nog op de vlucht. Op dit moment is een anti-terreuractie bezig in Reims, een stad in het noordoosten van Frankrijk. Eenheden van de politie zijn volgens de krant Libération op drie verschillende plekken bezig (terug te vinden in dat liveblog bij de tijdscode 23.17 uur). Of de daders daar ook zijn, is onduidelijk. Het laatste bericht is dat nu ook op andere plekken gezocht wordt.

Lees voor meer informatie over wat er nu bekend is: Wat weten we over de aanslag op Charlie Hebdo?

Aboutaleb terugkijken

Burgemeester Aboutaleb speechte vanavond als een ‘woedende moslim’. Bekijk de uitzending van Nieuwsuur hier terug.

Banksy reageert op zijn manier

Ook de straatkunstenaar Banksy heeft een eerbetoon gemaakt:

RIP

A photo posted by Banksy (@banksy) on

Guardian nuanceert eigen bericht

The Guardian lijkt nu eerdere berichtgeving over aanhoudingen te nuanceren. Uit het liveblog:

We’ve been unable to this point to obtain further confirmation of the report of arrests carried earlier in this blog. French officials, including the Paris deputy mayor, have issued contradictory statements on the question. Current statements do not suggest arrests have happened.

Journalist Hugo Clément van de tv-zender France 2 is nu in Reims, waar een anti-terreureenheid bezig is met een inval. De actie is nog gaande en er zijn waar hij is geen aanhoudingen gedaan. Hij spreekt ook van verwarring in de wijk waar men bezig is. Zo worden omstanders niet uit de buurt gehouden, schrijft hij in onderstaande tweets:

Twitter avatar hugoclement Hugo Clément Encore une fois, parmi les confrères présents à Reims avec nous, AUCUNE info d'arrestations ou de décès. Seule certitude = opération raid.

Twitter avatar hugoclement Hugo Clément Reims: les hommes du Raid se déplacent dans le quartier sous nos yeux et ceux de nombreux habitants.

Twitter avatar hugoclement Hugo Clément Confusion à Reims. Hommes du Raid positionnés dans tout un quartier. Personne n'est tenu à l'écart, ni nous ni les habitants.

De politieactie wordt zowat live op tv uitgezonden, zegt onze correspondent Peter Vermaas:

Stukken uit nrc.next over de aanslag

Stukken over de aanslag uit de nrc.next van morgenochtend zijn nu al te lezen:

Van onze chef politiek René Moerland (oud-correspondent in Frankrijk) en chef kunst Paul Steenhuis:
Bij Charlie Hebdo zijn ze niet tegen de islam – maar met moslims botsten de tekenaars en schrijvers van het blad de afgelopen jaren vaker. Gematigde moslimorganisaties voerden processen tegen hen als ze de profeet Mohammed weer eens hadden afgebeeld, met een grap erbij. In 2011 verwoestte een brand hun redactielokaal in het oosten van Parijs, na een aanslag met een molotovcocktail.

Lees verder: Een fanatiek blad met een pesthekel aan fanatici (€)

Van onze redacteur Andreas Kouwenhoven:
Wat gisteren in Parijs gebeurde, stond al uitgeschreven in de nachtmerriescenario’s van de Nederlandse veiligheidsdienst. Ook hier wordt serieus rekening gehouden met een terroristische aanslag door radicale moslims. „Deze aanslag bevestigt het dreigingsbeeld waar we ook in Nederland al langer mee te maken hebben”, liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) gisteren weten in een reactie. Het dreigingsbeeld is hier substantieel, wat betekent dat er een reële kans is op terreur.

Lees verder: Kan dit ook in Nederland gebeuren? (€)

Overzicht van de voorpagina's

Het was een vraag die velen zich stelden na de aanslag op Charlie Hebdo: zouden kranten openen met een gewaagde cartoon, of kiezen voor een foto van de demonstraties die vanavond in Parijs en in vele andere steden in Frankrijk en wereldwijd plaatsvonden? Hieronder een overzicht:


Twitter avatar PhRemarque Philippe Remarque Onze voorpagina over de aanslag http://t.co/KIbumxmoEV


Twitter avatar cruesinkAD christiaan ruesink Voorpagina AD. We zijn allemaal Charlie. http://t.co/xgFRaNTCrv

Twitter avatar telegraaf De Telegraaf Morgen in De Telegraaf. Op onze voorpagina de aanslag, maar ook een paginagroot statement in de krant. #JeSuisCharlie http://t.co/NyvkN6cvL8

Twitter avatar sullduggery Matt Sullivan "An assault on democracy": Thursday @guardian front page with former Le Monde editor Natalie Nougayrède #CharlieHebdo http://t.co/9xSgmo9bpf

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Independent kiest als enige voor statement, rest voorpagina's met foto aanslag of foto betoging: http://t.co/77PD8o1Jl1 (via @suttonnick)


Twitter avatar SteveKettmann Steve Kettmann My former paper, Berliner Zeitung (I was a columnist) to use #CharlieHebdo cartoons on front page http://t.co/x9sJBZR7Zl

Dit is wat we nu weten over de daders

De verdachten van de aanslag bij Charlie Hebdo zijn 18, 32 en 34 jaar oud. De jongste van hen zou een student zijn uit Reims, de andere twee komen vermoedelijk uit Pantin. Twee van de vermoedelijke daders zijn broers en volgens Le Point Frans-Algerijns.

De 32-jarige en de 34-jarige broers zijn deze lente teruggekeerd uit Syrië. Een van hen is in 2008 veroordeeld nadat hij in 2005 was opgepakt voor het ronselen van jongeren voor de strijd in Irak.

Volgens weer hetzelfde weekblad zijn de verdachten opgespoord doordat ze hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto. Daarin hebben ze hun id-kaarten achtergelaten.

De twaalf doden door de aanval met kalasjnikovs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist.

Actie in Reims

In de noordoostelijke stad Reims is nu in het kader van een anti-terreuractie een inval bezig, meldt persbureau AFP:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING France anti-terror raid under way in northeastern city of Reims, police say

Nieuwe kaart van betogingen

Op getwemap.com is een kaart te zien van alle demonstraties die na de aanslag van vandaag op touw zijn gezet.

kaartdemo

Franse instellingen beveiligd

De politie in Den Haag heeft van burgemeester Jozias van Aartsen opdracht gekregen om gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Dat heeft een woordvoerder van de burgemeester vanavond gezegd, meldt persbureau ANP.

Libération praat met Holtrop

Libération sprak met de Nederlandse striptekenaar Bernard 'Willem' Holtrop, die al jaren voor Charlie Hebdo werkt. Hij was onderweg van Lorient naar Parijs toen hij over de aanslag hoorde.


Willem : «Je ne vais jamais aux conférences de... by liberation

Onduidelijkheid over aanhoudingen

De betreffende correspondent van The Guardian nuanceerde de bevestiging later; de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, sprak niet lang geleden de pers toe en zei toen niets over aanhoudingen. Franse media hebben daar ook nog niets over gemeld.

Bevestiging tegenover The Guardian?

Een woordvoerder van de Franse politie bevestigt het nu tegenover The Guardian: drie verdachten gearresteerd

Felle reactie Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft net in Nieuwsuur gereageerd op de aanslag. "Hier zit een woedende moslim", zei hij, gevolgd door "rot toch op" tegen extremisten die niet tegen humor kunnen.

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Burgem Aboutaleb 010 #Nieuwsuur: 'Als je het niet ziet zitten hier met humoristen die een krantje maken, mag ik het zo zeggen: rot toch op.'

ID vergeten

Volgens weekblad Le Point zijn de verdachten opgespoord doordat ze hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto. Daarin hebben ze hun id-kaarten achtergelaten.

Bericht arrestatie weersproken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk ontkent dat de verdachten zijn aangehouden, schrijft de Libération nu. Maar bronnen bij de politie "bevestigen hun locatie en hun identiteit", meldt de krant.

'Arrestatie verdachten'

De drie verdachten van de aanslag zouden zijn gearresteerd. Dat meldt het dagblad Libération. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de aanhouding niet bevestigd.

demonstraties in Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam, Rotterdam en Haarlem worden morgen om 18.00 demonstraties georganiseerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Op datzelfde moment wordt in Parijs een stille tocht gehouden. (ANP)

Het Franse weekblad Le Point schrijft dat de 32-jarige en de 34-jarige verdachten - beiden van Frans-Algerijnse afkomst - deze lente zijn teruggekeerd uit Syrië. Een van deze twee verdachten is in 2008 veroordeeld nadat hij in 2005 was opgepakt.

Namen bekend

Het bedrijf IntelCenter, dat helpt bij anti-terreurinlichtingen, heeft de namen van de verdachten:

Twitter avatar IntelCenter1 IntelCenter France: gunmen ID by French police as Cheriff Jouachi, Hamid Mourad & Said Kouachi, ages 18, 32 & 34, 2 are French nationals

Leeftijden verdachten bekend

De verdachten zijn 18, 32 en 34 jaar oud. De jongste van hen zou een student zijn uit Reims, de andere twee zouden uit Pantin komen. Twee van de vermoedelijke daders zijn volgens Le Point Frans-Algerijns.

'Daders geïdentificeerd'

Onder andere l'Express schrijft dat de daders zijn geïdentificeerd. De elite-eenheid van de politie zou in Reims zijn. Een van de verdachten zou uit de stad of omstreken afkomstig zijn.

'Verdachten in vizier, teruggekeerde Syriëgangers'

De politie in Frankrijk heeft drie verdachten in het vizier. Twee van hen zouden teruggekeerde Syriëgangers zijn, melden Franse media.

Terugkijken toespraak Hollande

Hieronder is de toespraak van president François Hollande terug te kijken:

Duizenden mensen op Place de la République

Op de Place de la République in Parijs zouden nu zo'n 35.000 mensen zijn samengekomen. Dat meldt de krant Le Parisien. In heel Frankrijk zouden in totaal 100.000 mensen op de been zijn.

Twitter avatar afpfr Agence France-Presse Plus de 100.000 manifestants dans toute la France en hommage aux victimes de #CharlieHebdo (décompte #AFP) http://t.co/9zgT4adV0F

Dit is wat we nu weten

Vandaag brak even voor het middaguur een schietpartij uit op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Daarbij zijn twaalf mensen omgekomen, onder wie hoofdredacteur Stéphane ‘Charb’ Charbonnier en de controversiële cartoonist Cabu. Maar ook twee politieagenten kwamen om. Eén van hen was Ahmed. De ander heette Franck. Zij probeerden tevergeefs de daders, die gewapend waren met Kalasjnikovs, tegen te houden. Er zijn elf gewonden, vier van hen zijn zwaargewond.

De daders zijn nog altijd voortvluchtig, maar er zijn aanwijzingen dat de politie mensen op het spoor is. Vanmiddag heeft de politie twee invallen gedaan bij appartementen in Pantin en Gennevilliers, plaatsen ten noorden van Parijs.

Hollande heeft om 20.00 uur de natie toegesproken. Hij riep voor morgen een dag van nationale rouw uit en kondigde aan dat de vlaggen drie dagen halfstok zullen hangen.

Paus Franciscus

Paus Franciscus heeft de aanval veroordeeld. Hij riep iedereen via zijn woordvoerder op geen haat te zaaien.

Extra alertheid in Spanje

Spanje heeft de terreurdreiging opgeschaald na de aanval op Charlie Hebdo. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken gezegd, meldt Reuters.

AFP: gecensureerde foto's niet van ons

Een journalist van AFP verduidelijkt even op Twitter: het Franse persbureau heeft foto's waarop cartoons van Charlie Hebdo gedeeltelijk vaag zijn gemaakt (bijvoorbeeld omdat de profeet Mohammed erop wordt afgebeeld) niet zelf bewerkt.

Twitter avatar DaveClark_AFP Dave Clark Readers: If your paper is uses an AFP pic of Charlie Hebdoand it's pixelated, that's their choice not ours. Our wire: http://t.co/BlCVM5tfmb

'Republiek aangevallen'

President Hollande zei dat alles in het werk wordt gesteld om de daders te vinden. Hij sprak van de ergste, dodelijkste aanslag op Frans grondgebied in de afgelopen decennia en benadrukte dat Frankrijk in deze tijden juist een eenheid moet zijn. Onze correspondent Peter Vermaas volgde zijn persconferentie:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas "De hele republiek is aangevallen. De republiek, dat is vrijheid van meningsuiting."

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas "We moeten ervan bewust zijn dat ons beste wapen onze eenheid is. Eenheid van al onze burgers. Niets moet ons verdelen, ons scheiden."

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas "De vrijheid is altijd sterker dan de barbarie."

Vrijheid blijven verdedigen

De mannen en de vrouw die vandaag zijn vermoord, zijn gestorven voor het uitdragen van Franse waarden: die van vrijheid. Dat zei president Hollande tijdens een persconferentie. "Deze boodschap van vrijheid blijven we verdedigen".

Hollande spreekt

Morgen wordt in Frankrijk een dag van nationale rouw gehouden. Dat heeft president François Hollande zojuist gezegd. De vlag hangt drie dagen halfstok.

Zelfcensuur cartoons

Hoe moet je als mediabedrijf reageren op een aanslag als deze; een aanslag op de persvrijheid? Sommige publicaties besloten juist heel veel cartoons van Charlie Hebdo te publiceren, in volle glorie. Andere besloten uit voorzorg cartoons van Charlie Hebdo, vooral die met de profeet Mohammed, te censureren. Buzzfeed maakte een overzicht

Is dit het einde voor Charlie Hebdo?

De chef van onze kunstredactie, Paul Steenhuis, belde met Kamagurka. Die brak als tekenaar door bij Hara Kiri/Charlie Hebdo en werkte nog steeds veel voor het blad. Hij vreest dat de aanslag ook gelijk het einde zou kunnen betekenen van Charlie Hebdo. Onder de twaalf doden zijn een aantal eigenaren van het blad.

Lees hier meer: Kamagurka: aanslag afschuwelijk, ‘Wat kun je nu nog tekenen?’

Premier Valls: JesuisCharlie

De Franse premier Manuel Valls op Twitter:

Politie doorzoekt twee woningen ivm onderzoek

Volgens de Franse krant Parisien heeft de politie twee appartementen doorzocht in verband met de zoektocht naar de daders. Die zijn nog steeds voortvluchtig.

Google.fr reageert

De site van de franstalige zoekmachine van Google is nu voorzien van een zwart lint.

googlefr

Place de la République

De Place de la République is afgeladen met betogers. Bekijk hieronder de foto's.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Place de la République voller dan ik ooit gezien heb, met mensen die solidair zijn. Erg indrukwekkend. http://t.co/Hvc6quPOL8

Foto AFP / Joel Saget

Foto AFP / Joel Saget

Foto AFP / Dominique Faget

Foto AFP / Dominique Faget

Overzicht reacties in cartoons

Van over de hele wereld hebben journalisten, kranten en cartoonisten op de aanslag gereageerd. De reacties verspreiden zich veelal via Twitter. We zetten er een aantal op een rij:

‘He drew first’: cartoonisten en hun steunbetuiging voor #CharlieHebdo

Oproep 1 minuut stilte NLse redacties

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft alle redacties in Nederland opgeroepen morgen om 11.00 uur een minuut stilte te houden ter nagedachtenis van de de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dan wordt in Parijs bij het International Press Centre ook een minuut stilte gehouden.

Overzicht van gebeurtenissen

Wat weten we tot nu toe over de aanslag op Charlie Hebdo? Lees het hier

Minuut stilte

Het Franse persbureau AFP heeft op de redactie een minuut stilte gehouden voor de 12 slachtoffers van de aanslag

Twitter avatar afpfr Agence France-Presse #JeSuisCharlie Minute de silence à la rédaction de l'AFP à Paris http://t.co/t8NcLyV1QK

Demonstratie Parijs

Op de demonstratie in Parijs op de Place de la République zijn tot nu toe meer dan vijfduizend mensen afgekomen, meldt persbureau AFP.

Protest op de Dam

Onze verslaggever Joost Pijpker is op de Dam in Amsterdam, waar om 18 uur een protestbijeenkomst begon tegen de aanslag. Volgens hem hebben zich nu zo'n veertig mensen verzameld, maar de groep is wel groeiende.

IMG-20150107-WA0003

Kamagurka geschokt

Kamagurka, die bij Hara Kiri/Charlie Hebdo doorbrak als tekenaar en nog steeds veel voor het blad werkte, reageert tegenover NRC geschokt op de aanslag. Hij heeft een blanco A4-tje ingeleverd bij de Vlaamse kranten waarvoor hij vandaag een dagelijkse cartoon moet leveren. “Wat kan je nu nog tekenen?” vraagt hij zich af.
Kamagurka: aanslag afschuwelijk, ‘Wat kun je nu nog tekenen?’

FBI helpt bij opsporing

De FBI werkt samen met de Franse autoriteiten om de daders van de schietpartij op te sporen. Dat heeft de directeur van de FBI gezegd (Reuters)

'Daders riepen Allahu Akbar'

De procureur bevestigt dat de daders 'Allahu Akbar' riepen. Dat meldt persbureau AFP

Kaartje met overzicht van demonstratieplaatsen

Le Monde maakte een kaart met een overzicht van alle plekken waar mensen samenkomen om te demonstreren:

Van der Laan overweegt gesprek met Amsterdamse redacties

Burgemeester van der Laan overweegt in gesprek te gaan met verschillende Amsterdamse hoofdredacties. Bekijk hier het interview met Van der Laan.

Pen in de lucht

Demonstranten in Parijs houden een pen in de lucht bij wijze van "wapen":

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel 'Wie geen spandoek heeft, steek een pen omhoog', roept een dame, 'dat is hun wapen'. Dat doet de menigte. Via @i_car http://t.co/i3cHAOya1W

Salman Rushdie

Schrijver en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting Salman Rushdie schreef een opiniestuk over de aanslag:

Twitter avatar SalmanRushdie Salman Rushdie Here's my brief statement about the awful events in Paris. Vive Charlie Hebdo! http://t.co/kspeTLCQ78

Rushdie zegt onder andere: "satire moet gelden voor religies".

Koningin Elizabeth condoleert Hollande

De Britse koningin Elizabeth condoleert president Hollande:

Twitter avatar CNBCnow CNBC Now JUST IN: Queen Elizabeth sends "sincere condolences to the families of those who have been killed" in Paris attack. http://t.co/jf08rYV0Sb

Amerikaanse minister John Kerry reageert

De Amerikaanse minister John Kerry betuigt zijn steun in een verklaring. Kerry:

"Wij zijn met jullie vandaag. Niet alleen in boosheid en woede door deze wrede aanslag, maar we zijn ook solidair en bereid om samen de strijd tegen extremisme aan te gaan."

Kerry refereert ook aan de Franse geschiedenis van democratie:

"Vrijheid heeft een prijs. Er is geen land dat dit beter weet dan Frankrijk, waar democratie is ontstaan. Extremisten vrezen niets meer dan vrijheid. Zij mogen dan wapens hebben, maar wij hebben de pen die vrijheid representeert en niet angst."

Redactiechef Charlie Hebdo was in Londen tijdens aanslag

De redactiechef van Charlie Hebdo, Gérard Biard, was in Londen toen in Parijs zijn redactie onder vuur werd genomen. Biard:

"Ik snap niet hoe mensen een nieuwsblad kunnen aanvallen met zware wapens. Een krant is geen oorlogswapen.”

Beelden van protest in Parijs

Op Twitter zijn de eerste beelden van het protest in Parijs te zien:

Twitter avatar MaximeGoldbaum Maxime Goldbaum Foule de plus en plus dense Place de la République #CharlieHebdo http://t.co/47up3zbLZB

Website Charlie Hebdo weer in de lucht

De website van Charlie Hebdo is weer in de lucht. Op de site is momenteel alleen de tekst 'Je suis Charlie' te zien.

Al-Qaeda zette hoofdredacteur van Charlie Hebdo in 2013 op lijst met doelwitten

In het lentenummer van 2013 (pdf) van zijn magazine Inspire zette Al-Qaeda de vandaag omgekomen hoofdredacteur van Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier ('Charb') al op een lijst met doelwitten van liquidaties, samen met onder anderen 'Girt Wilders', Ayaan Hirsi Ali, Salman Rushdie en de Deense 'Mohammed-cartoonist' Kurt Westergaard.

Reactie Ban Ki-moon

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon reageert op de aanslag:

Twitter avatar globalnews Globalnews.ca Ban-ki Moon describes his 'outrage' at 'despicable' attack on French newspaper - http://t.co/oehc3mp9hm

Ban-ki Moon describes his 'outrage' at 'despicable' attack on French newspaper - http://t.co/oehc3mp9hm

— Globalnews.ca (@globalnews) January 7, 2015

Ook in Londen een bijeenkomst

Ook in Londen is er een bijeenkomst, meldt NRC-correspondent Titia Ketelaar. Om 19 uur Nederlandse tijd komen Britten samen op Trafalgar Square.

Ook protest in Amsterdam, op de Dam

Met de hashtag #JeSuisCharlie worden ook Nederlanders opgeroepen om naar de Dam in Amsterdam te komen om steun te betuigen:

Twitter avatar Wordsthatchange Simon Hodges Heading to Dam square to refuse fear and be there for my French buddies. Join me Amsterdammers! #jesuischarlie http://t.co/HhmtmUAkVg

Betogingen in Parijs en Brussel

In Parijs en Brussel worden betogingen georganiseerd. Via sociale media worden mensen opgeroepen zich aan te sluiten en zo steun te betuigen aan de slachtoffers en hun familieleden. In Parijs begint de manifestatie op de Place de la République, in het centrum van de stad.

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om "ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme”.

Amerikaanse ambassade verandert profielfoto in #JeSuisCharlie

De Amerikaanse ambassade in Parijs heeft haar profielfoto veranderd. Dat meldt NRC-correspondent Guus Valk:

Amerikaanse ambassade in Parijs heeft profielfoto op Twitter veranderd in #JeSuisCharlie pic.twitter.com/DXM9SUmmik

— Guus Valk (@apjvalk) January 7, 2015

Redacteur van Financial Times haalt uit naar Charlie Hebdo

Redacteur Tony Barber van de Financial Times haalt vandaag in een artikel fel uit naar Charlie Hebdo:

Twitter avatar robaeprice Rob Price Charlie Hebdo is "foolish," "stupid," "common sense" was needed. Christ. http://t.co/srNJqgmO6t ht @JamesLiamCook http://t.co/eBD3axAbWt

Reacties vanuit de moslimwereld

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) veroordeelt de aanslag. Zij spreken van een "afgrijselijke en barbaarse aanslag op journalisten, op de vrijheid van meningsuiting en op de vrijheid van godsdienst”. RMMM:

"Samen met iedereen die de democratie en de rechtsstaat een warm hart toedraagt, blijven wij strijden tegen geweld, haat, terreur en extremisten, ongeacht wie de afzender is.”

De voorzitter van de Frans moslimraad en rector van de grote moskee in Parijs, Dalil Boubakeur, had al eerder gereageerd.

"De gemeenschap is onthutst. We zijn geschokt door de brutaliteit en wreedheid. We veroordelen absoluut deze daden en wij verwachten dat de autoriteiten de juiste maatregelen nemen."

Ook de Britse moslimraad veroordeelde de aanslag in een uitgebreide brief.

Persbureau AFP reageert

Het Franse persbureau AFP noemt de aanslag "barbaars". In een verklaring betuigt het bureau steun aan de nabestaanden:

Twitter avatar rdecourson Roland de Courson An attack on democracy: #AFP's staff common reaction to the barbaric attack against the #CharlieHebdo weekly. http://t.co/oO2ASOQxOB

Reactie van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is “diep geschokt” door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. De Koning heeft de Franse president François Hollande zijn medeleven en condoleances overgebracht, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook namens het Nederlandse volk betuigde Koning Willem-Alexander steun, “ook bij het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan”

Nog een cartoon, van tekenaar uit Australië

Ook een tekenaar uit Australië, cartoonist bij The Canberra Times, reageert met een cartoon:

Twitter avatar davpope David Pope Can't sleep tonight, thoughts with my French cartooning colleagues, their families and loved ones #CharlieHebdo http://t.co/LqIMRCHPgK

Cartoon van Ruben Oppenheimer

Cartoonist Ruben Oppenheimer maakte een cartoon:

Politie zoekt andere auto's

De Franse politie heeft getuigen gevraagd zich te melden. Volgens Franse media hebben zich ooggetuigen gemeld die hebben gezien dat de daders van auto wisselden. De daders wisten te ontkomen in een zwarte Citroën die in het noorden van Parijs is teruggevonden. De politie is nu op zoek naar andere auto's.
Ze stalen volgens getuigen een witte Renault Clio en reden in noordoostelijke richting naar de Porte de Pantin.

P-Magazine

Volgens het Belgische persbureau Belga lijkt het erop dat P-Magazine het enige tijdschrift is dat wordt bewaakt.

Politiebewaking voor Vlaams tijdschrift

Het Vlaamse tijdschrift P-Magazine heeft politiebewaking gekregen. Dat meldt de hoofdredacteur van het blad, Jeroen Denaeghel. Het blad krijgt volgens Denaeghel politiebescherming in opdracht van de terrorismecel, een speciale dienst van de Belgische politie die zich bezighoudt met terrorismebestrijding.

P-Magazine is een weekblad gericht op mannen met "een mix van actualiteit, onderzoeksjournalistiek, entertainment, tv-, sport- en autonieuws en mooie vrouwen”.

Frans voetbal minuut stilte vanavond

De Franse voetbalcompetitie staat woensdagavond stil bij de aanslag. Voor de wedstrijd tussen Lille en Evian Thonon Gaillard wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij. Daarnaast dragen alle spelers rouwbanden.

Striptekenaar Willem Holtrop verliest vrienden bij aanslag

Striptekenaar Willem Holtrop, geboren in Ermelo, zat in de trein toen hij van de aanslag hoorde. De 73-jarige striptekenaar was onderweg naar de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, waar hij al sinds de oprichting voor werkt. Omroep Gelderland spreekt met Holtrop over de vrienden die hij vandaag verloor.

Burgemeester wil stille tocht

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft alle Fransen en "verdedigers van de vrijheid” opgeroepen om vanavond "op een solidaire en stille manier” de straat op te gaan. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République in het oosten van Parijs. Hidalgo:

"Dit bloedbad dompelt ons land, onze stad en onze democratie in rouw. Wij zijn zojuist in het hart van onze vrijheid getroffen.”

Econoom Bernard Maris

De econoom Bernard Maris die ook bij het blad werkte, is één van de slachtoffers. Dat meldt Le Monde:

Twitter avatar lemondelive Le Monde Live L'économiste Bernard Maris, chroniqueur à #CharlieHebdo est mort dans l'attentat http://t.co/gkKm9x3Y1i http://t.co/keqJnJ48Dm

Reactie van het Vaticaan

Ook het Vaticaan heeft gereageerd. Een woordvoerder van het Vaticaan zei:

"Het is een dubbele daad van geweld, afschuwelijk omdat het een aanval is zowel tegen mensen als tegen de persvrijheid.”

Paus Franciscus stuurt waarschijnlijk later op de dag een bericht aan de aartsbisschop van Parijs.

Obama biedt alle mogelijke hulp

President Obama heeft zijn regering opgedragen om alle mogelijke hulp te bieden om "deze terroristen te berechten”. Dat meldt het Witte Huis.

Extreem stil op straat in Parijs

NRC-journalist Bas Heijne is in Parijs en meldt dat het extreem rustig is op straat, rond de redactie van Charlie Hebdo. Heijne maakte deze foto:

Parijs. Boulevard Richard Lenoir. Onwerkelijke rust rondom redactie Charlie Hebdo. pic.twitter.com/P8uJJrnbkB

— Bas Heijne (@Bjheijne) January 7, 2015

De Franse politie is op zoek naar drie daders. Dat meldt persbureau ANP. Eerder werd gesproken van twee terroristen, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve waren het er drie.

Cartooniste liet schutters binnen

Cartooniste Corinne 'Coco' Rey van Charlie Hebdo heeft in een telefoongesprek met de Franse krant L'Humanité gezegd dat zij de schutters onder bedreiging heeft binnengelaten toen ze haar dochtertje van de opvang ging halen. "Ik heb de beveiligingscode ingevoerd. Ze schoten op Wolinski, Cabu… het duurde vijf minuten. Ik heb me verborgen onder een bureau.. ze spraken perfect Frans… Ze noemden zich van Al-Qaeda."

#JeSuisCharlie trending

Op Twitter is #JeSuisCharlie trending. Via de hashtag plaatsen mensen vanuit de hele wereld steunbetuigingen.

Reactie van cartoonist van Le Monde

De cartoonist van Le Monde heeft gereageerd met een cartoon:

Hommage cartoonist Le Monde @plantu #JeSuisCharlie pic.twitter.com/RGob5jvzut

— Saskia Dekkers (@saskiadekkers) January 7, 2015

Reactie van Obama

Ook president Obama heeft gereageerd:

Reactie Obama op de aanslag in Parijs: pic.twitter.com/Ae71pAc66Z #CharlieHebdo

— Guus Valk (@apjvalk) January 7, 2015

Bij een synagoge in een voorstad van Parijs is een auto uitgebrand, mogelijk na een explosie. Het is onduidelijk of er een verband is met de aanslag.

Quelqu'un reconnaît cet endroit ? Ce ne ressemble pas aux abords de la synagogue de Sarcelles https://t.co/5kRRNczPPk pic.twitter.com/RqlEUEWuM6

— Maxime Vaudano (@mvaudano) January 7, 2015

Tegen ooggetuigen zouden de daders hebben gezegd:

"Zeg maar tegen de media dat we van Al-Qaeda Yemen zijn"

Dat meldt 20 Minutes.

Reactie minister Asscher

Minister Asscher van Sociale Zaken zet het geweld in Parijs weg als een “lage, laffe aanslag” en een “aanval op de vrijheid en veiligheid”. Dat zei hij vandaag in een reactie op het “barbaarse bloedvergieten”. Tegen persbureau ANP stelt hij:

“We leven allemaal mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Het is meer dan een misdadige aanval op journalisten, het is een misdadige aanval op de vrijheid en de veiligheid waar wij in onze democratische samenleving voor staan.”

Cartoon Joep Bertrams

Nederlands cartoonist Joep Bertrams maakte deze cartoon naar aanleiding van de aanslagen:

Twitter avatar joepbertrams Joep Bertrams Charlie Hebdo. Nooit opzij. http://t.co/MJwGKPQ8jU

Schrijver Houellebecq op cover Charlie Hebdo

In de laatste uitgave van vandaag van Charlie Hebdo is een artikel gewijd aan het nieuwe boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq. In Soumission (Onderwerping) beschrijft Houellebecq Frankrijk in het jaar 2022 onder de eerste islamitische president. Op de cover van Charlie Hebdo staat een spotprent van de schrijver met daarbij de tekst "De voorspellingen van de wijze Houellebecq: in 2015 verlies ik mijn tanden...in 2022 doe ik mee met de ramadan!”

Twitter avatar Charlie_Hebdo_ Charlie Hebdo La une de la semaine est encore mieux qu'un horoscope. http://t.co/8DJj8PTNGC

Twitter avatar wijndelts ✏️ Ward Wijndelts In de meest recente #CharlieHebdo wordt een pagina aan 'Soumission' van #Houellebecq gewijd (cc @margotdijkgraaf) http://t.co/5tpaSiMxhi

Soumission is woensdag in Frankrijk verschenen. Houellebecq staat bekend om zijn kritiek op de islam. Hij noemde de godsdienst in 2001 "de stomste religie" en werd daarna aangeklaagd door onder meer moslimorganisaties. In 2002 werd hij vrijgesproken van belediging van de islam.

Houellebecq schreef onder meer Elementaire deeltjes (1998) en Platform (2001). In dat laatste boek plegen moslimterroristen een aanslag. Na de aanslag bij het hoofdkantoor van Charlie Hebdo heeft de politie de veiligheidsmaatregelen bij de uitgeverij van Houellebecq verscherpt.

Nrc.next schreef vanochtend ook over het boek van Houellebecq.

Franse Moslimraad 'onthutst'

De voorzitter van de Frans moslimraad en rector van de grote moskee in Parijs, Dalil Boubakeur, heeft in scherpe bewoordingen de aanslag veroordeeld, meldt persbureau ANP. "De gemeenschap is onthutst. We zijn geschokt door de brutaliteit en wreedheid. We veroordelen absoluut deze daden en wij verwachten dat de autoriteiten de juiste maatregelen nemen."

Boubakeur ziet het als een aanval op de democratie en ziet donkere wolken samenpakken. Hij repte van een "ongekende oorlogsverklaring”. De tijden zijn veranderd en "we gaan door deze confrontatie een nieuwe periode in".

Cartoonist Oppenheimer: 'Als we onze mond houden, hebben zij hun zin'

De Nederlandse cartoonist Ruben Oppenheimer is "uiteraard geschokt” door de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, maar cartoonisten worden al jaren bedreigd en belaagd, zegt hij volgens ANP. "Een bedreiging die ik zelf ook al een tijd voel.” Maar: "Als we nu onze mond houden, hebben zij hun zin.”

Voor niemand bang.

Lees ons korte profiel van Charlie Hebdo hier.

Een wrange laatste cartoon

Dit zou de laatste cartoon van hoofdredacteur Charb zijn geweest, die vandaag overleed. Er staat: "Nog steeds geen aanslagen in Frankrijk" - "Wacht eens! We hebben nog tot het eind van januari om onze beste wensen over te brengen".

Twitter avatar JensvandenBrink Jens van den Brink manmanman dit is wel heel wrang .. De laatste van Charb, hoofdredacteur #CharlieHebdo via @RinkeNOS http://t.co/DwI6IU30AB"

In beeld: ministers en president bij Charlie Hebdo na aanval

[inbeeld]/inbeeld/2015/01/07/aanslag-op-satirisch-blad-charlie-hebdo-in-parijs/[/inbeeld]

'Aanslag goed voorbereid'

Ook krant Le Parisien spreekt van een goed voorbereide aanslag. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant.

Onder de doden zijn zeker vier tekenaars van het blad. Van de aanslagplegers ontbreekt nog elk spoor. De auto van de plegers is teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad, ten noorden van het elfde arrondissement waar de aanslag werd gepleegd.

Timmermans: dit is een aanslag op ons allen

De aanslag is een "aanslag op ons allen”. zegt Eurocommissaris Frans Timmermans (Betere regelgeving) op zijn Facebookpagina. Hij stelt geschokt te zijn en te rouwen om de slachtoffers.

Libération: gerichte aanval

Franse krant Libération meldt in zijn liveblog dat een bron zegt dat de schutters binnen zijn gekomen bij Charlie Hebdo, en dat ze zich daar bij de receptie naar specifieke journalisten hebben laten leiden. Het zou dan dus gaan om een zeer gerichte aanval. Ook deze krant kreeg de dood van de hoofdredacteur en cartoonist Cabu bevestigd.

Wereldleiders reageren geschokt

Steeds meer wereldleiders reageren op de aanslagen. Onder wie bondskanselier Merkel:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Merkel condemns 'despicable' Paris newspaper attack

En president Poetin:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Putin 'resolutely condemns terrorism' after Paris newspaper attack

Bevestiging: hoofdredacteur en cartoonist omgekomen

Een Franse journalist bij Le Monde bevestigt nu op basis van een bron bij Justitie dat inderdaad onder meer hoofdredacteur Charb en controversiële cartoonist Cabu zijn omgekomen.

Twitter avatar soren_seelow Soren Seelow Charb, Cabu, Wolinski et Tignous sont morts dans l'attaque de Charlie Hebdo, c'est confirmé de source judiciaire

Een van de twee overleden agenten zou bij de beveiliging van de hoofdredacteur hebben gehoord:

NRC interviewde Charlie Hebdo in 2012

In 2012 interviewde NRC redactiechef 'Riss' en hoofdredacteur 'Charb' van Charlie Hebdo, naar aanleiding van een reeks cartoons over de profeet Mohammed die het blad had afgedrukt. "Aan een spotprent of een film is nog nooit iemand doodgegaan", zei Charb toen.

Franse website Le Point meldt dat hij is overleden. Dat is nog niet bevestigd.

Beelden van vluchtende daders

Dit zouden nieuwe beelden van de vluchtende daders zijn:

Attentats au siège de #CharlieHebdo : des images de la fuite des terroristes http://t.co/Dn9StIEJSD

— Le Monde (@lemondefr) January 7, 2015

Terrorismebestrijding Nederland: aanslag bevestigt dreigingsbeeld

De aanslag op Charlie Hebdo bevestigt het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft, heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof volgens persbureau ANP laten weten. Hij zegt geschokt te zijn.

De NCTV benadrukt dat er momenteel geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland. Hij volgt de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet.

"Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. In dat licht past ook het actieprogramma jihadisme. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel.”

Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht. In de regio Parijs hebben de Franse autoriteiten na de aanslag het hoogste dreigingsniveau voor terrorisme afgekondigd. De daders zijn ook nog niet gepakt.

Reactie Nederlandse Vereniging van Journalisten

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is "totaal uit het veld geslagen” door de aanslag.

"Het is een heftige aanslag op de journalistiek. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat journalisten, zo dicht bij huis, het doelwit zijn geworden.”

De NVJ zal zich de komende tijd gaan beraden wat de aanslag onder andere voor de journalistiek in Nederland betekent. "In elk geval moeten we dapper doorgaan en aan het werk blijven.”

'Hoofdredacteur en cartoonist omgekomen'

Het Franse Le Point meldt dat bij de aanslag de hoofdredacteur Stéphane 'Charb' Charbonnier is omgekomen, maar het bericht kan niet bevestigd worden.

Twitter avatar LePoint Le Point [INFO LE POINT]  #CharlieHebdo : les dessinateurs Cabu et Charb sont décédés http://t.co/qTHIWBwTyV http://t.co/gLfs22N8jb

The Guardian meldt dat de hoofdredacteur - die op de Most Wanted-lijst van Al Qaeda staat- zwaargewond is.

Ook cartoonist Cabu zou bij de aanval zijn gedood. In 2007 kwam de cartoonist in opspraak nadat hij een spotprent had gemaakt over de profeet Mohammed. De tekening werd samen met een reeks Deense cartoons in Charlie Hebdo geplaatst. Ook dit bericht kan niet bevestigd worden.

Front National ook op plek van aanslag aangekomen

Franse leiders zijn geschokt naar het kantoor van het getroffen weekblad getogen, onder wie Hollande, premier Manuel Valls, de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en de burgemeester van de stad, Anne Hidalgo. Ook het extreem-rechtse Front National is aanwezig:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Voorzitter Front National Parijs nu hier om "solidariteit uit te spreken".

The Guardian: vier aanvallers

Een woordvoerder van de politie heeft volgens Britse krant The Guardian bevestigd dat er drie aanvallers in een ontsnappingswagen zijn gesprongen die door een vierde man werd gereden. Ze zouden richting het noordoosten van Parijs zijn gevlucht en een tweede auto hebben gestolen.

Volgens de woordvoerder zouden de kantoren van Charlie Hebdo de afgelopen weken zijn beveiligd omdat er nieuwe bedreigingen waren geweest.

Witte Huis reageert

Ook het Witte Huis heeft de aanval veroordeeld:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING White House condemns Paris attack in "strongest possible terms"

Rutte: 'Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk'

Mark Rutte heeft zijn verbijstering uitgesproken over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, meldt persbureau ANP.

"Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal”, aldus de minister-president.

"Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.”

Rutte heeft de Franse president Hollande in een eerste reactie zijn medeleven betuigd en steun toegezegd.

Reacties Nederlandse politici

Nederlandse politici hebben met afschuw gereageerd op de schietpartij:

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel:

Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel Aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo is bedreiging van alle vrijheden waar ik heilig in geloof. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers

Bram van Ojik (GroenLinks):

Twitter avatar BramvanOjikGL Bram van Ojik Wat een afschuwelijk nieuws uit Parijs. Een aanslag op de vrijheid. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers. #charliehebdo

PVV-leider Geert Wilders heeft een Kamerdebat aangevraagd met premier Rutte:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Zojuist debat aangevraagd met Minister-President Rutte nav vreselijke terroristische aanslag in Parijs.


'Dodelijkste sinds 1835'

Volgens deze Franse islamkenner is dit de dodelijkste aanslag in Frankrijk sinds 1835:

Twitter avatar RomainCaillet Romain Caillet Si le bilan de 11 morts se confirme il s'agirait de l'attentat le plus meurtrier en #France depuis l'attentat du boulevard du Temple (1835).

Wat is er gebeurd?

Een korte update over de gebeurtenissen in Parijs vandaag.

Rond half twaalf is op de burelen van het Franse satirische blad Charlie Hebdo een schietpartij losgebarsten. Er zouden ondertussen twaalf doden zijn gevallen, onder wie twee agenten. Ook zijn er meerdere zwaargewonden. De in het zwart geklede en gemaskerde daders, bewapend met Kalasjnikovs en een raketwerper, zouden zijn ontkomen. Meerdere ministers en de president zijn ter plekke.

Hollande sprak van een terroristische aanslag, en inmiddels is door de politie bevestigd dat de aanvallers zouden hebben geroepen dat ze de profeet hebben gewroken. De aanslag is nog niet opgeëist. Media in de omgeving zijn extra beveiligd.

'Wij wreken de profeet'

Volgens persbureau AFP zouden de aanvallers 'wij wreken de profeet' hebben geroepen, melden ze op gezag van de politie:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Attackers at Paris newspaper shouted 'we have avenged the prophet': police

Parket: twaalf doden

Het aantal doden is opgelopen, meldt onze correspondent:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 12 doden nu, meldt Parket. Kan nog oplopen.

Andere videobeelden

Dit zijn beelden vanaf een dak in de buurt. Daar hebben meerdere mensen zich verstopt. Te zien en horen is hoe (de) twee aanvallers schieten. Op wie of waarop is onduidelijk.

Charlie Hebdo: de controverses

Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is in het verleden al vaker bedreigd en doelwit geweest van aanslagen. Een kort overzicht:

Begin 2007 stromen de bedreigingen bij het blad binnen nadat het een reeks spotprenten plaatst over de profeet Mohammed. De cartoons waren eerder geplaatst in de Deense krant Jyllands-Posten, wat leidde tot bedreigingen aan het adres van de cartoonist. Tegen Charlie Hebdo wordt een rechtszaak aangespannen, maar de rechter oordeelt dat de publicatie rechtmatig was.

In juli 2008 zijn linkse organisaties kwaad op het blad wegens een column waarin een verband wordt gelegd tussen rijkdom, joden en toenmalig president Sarkozy. Verhuld antisemitisme, zo luidt de kritiek.

In november 2011 gaat een redactielokaal van Charli Hebdo in vlammen op. Kort daarvoor had het blad een speciale editie uitgebracht onder de naam 'Charia Hebdo'. Gasthoofdredacteur: de profeet Mohammed. Daarnaast was de site van het blad gehackt door een Turkse groepering.

In september 2012 plaatst Charlie Hebdo voor de tweede keer een reeks spotprenten waarin de profeet Mohammed op de hak wordt genomen. De Franse Moslimraad reageert 'met diepe ontsteltenis' op de tekeningen die 'beledigend zijn voor de profeet van de islam'. De beveiliging van Franse ambassades wordt opgeschroefd.

Een jaar later publiceert het blad een strip met in de hoofdrol de profeet Mohammed

Gruwelijke beelden doen de ronde

Er gaan gruwelijke beelden rond van een moment voor of na de aanval op het gebouw van Charlie Hebdo, waarop te zien is hoe twee gemaskerde mannen een voorbijganger, onduidelijk is of het om een burger of politieagent gaat, neerschieten van afstand. Als deze persoon op de grond ligt, loopt een van de aanvallers langs en schiet de persoon van dichtbij door zijn of haar hoofd. Het is overigens nog niet bevestigd dat dit daadwerkelijk beelden van vandaag bij Charlie Hebdo zijn.

We linken slechts naar de beelden, maar laten ze niet hier zien. LET OP, het betreft hier dus gruwelijke beelden.

Le Monde: meest dodelijke aanslag sinds 1945

Deze aanval, zegt le Monde, zou de dodelijkste aanslag in Frankrijk zijn sinds 1945, als het inderdaad een terroristische aanval betreft.

Geert Wilders: debat

PVV-leider Wilders heeft een debat aangevraagd bij Rutte na de aanslag, meldt hij op Twitter:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Zojuist debat aangevraagd met Minister-President Rutte nav vreselijke terroristische aanslag in Parijs.

Daarvoor tweette hij:

'Foto daders tegenover politie'

Een journaliste van Frans dagblad le Monde twittert deze foto, volgens haar van de daders bij een treffen met de politie:

Twitter avatar EliseBarthet Elise Barthet Les tireurs de #ChalieHebdo face à une voiture de police. Ils ont fait feu, les policiers ont répliqué puis reculé http://t.co/Ld1sxkRLvW

Hollande: terroristische aanslag

De Franse president François Hollande heeft de aanval zojuist een "uitzonderlijk barbaarse terroristische aanslag" genoemd, meldt persbureau AFP. Daarmee bevestigt hij dat het om een terroristische daad gaat. De aanslagplegers "zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld”, aldus het staatshoofd. Hij riep de bevolking op de nationale eenheid te bewaren.

Hij bevestigde ook dat er elf doden zijn gevallen. Vier mensen zijn zwaar gewond. Hij tweet ook dat "geen enkele barbaarse daad ooit de vrijheid van de pers zal kunnen stoppen":

Twitter avatar fhollande François Hollande Aucun acte barbare ne saura jamais éteindre la liberté de la presse. Nous sommes un pays unis qui saura réagir et faire bloc.

De eerste internationale reacties komen binnen.

President van het Europese parlement Martin Schulz:

Twitter avatar EP_President EP President Profondément choqué par l'attaque meurtrière contre @Charlie_Hebdo_ Mes pensées à l'équipe, les policiers et leurs proches #CHARLIE_HEBDO

De Britse premier David Cameron:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron The murders in Paris are sickening. We stand with the French people in the fight against terror and defending the freedom of the press.

'Nog niet bevestigd of daders weg zijn'

NRC-correspondent Peter Vermaas was al snel ter plekke bij het kantoor van Charlie Hebdo:

"Er is hier veel politie op de been en er staan ook veel ambulances en brandweerauto's. De president komt er zo te zien ook aan. Of de daders er nog zijn is niet waarschijnlijk, als ik zo kijk naar de opstelling van de politie. Het lijkt nu onder controle. Toen ik hier arriveerde was er nog net op een politieauto geschoten. Maar het is nog niet bevestigd of de daders écht weg zijn. Over de directe aanleiding van de aanslag blijft het gissen. Het blad heeft natuurlijk een roemruchte geschiedenis, met de Mohammed-strip."

Aanval met Kalasjnikov en raketwerper

Volgens persbureau AFP is de aanval uitgevoerd door minstens twee gemaskerde mannen. Ze zouden hebben geschoten met een Kalasjnikov en een raketwerper hebben gebruikt. Een dergelijke aanslag op de pers heeft nog niet eerder plaatsgevonden, meldt het bureau. Vorig jaar was er wel één gewonde bij een aanval op de Franse krant Libération.

Om 13.00 uur komt het kabinet in Parijs samen. Het dreigingsniveau in de Parijse regio is door de gebeurtenissen verhoogd tot het maximale.

Spoedbijeenkomst regering

De Franse president François Hollande heeft een spoedzitting van de regering bijeen geroepen, meldt persbureau Reuters. Hij is net aangekomen bij de plek van de aanslag.

Wat is er gebeurd?

Tot nu toe bekend: rond half twaalf is op de burelen van het Franse satirische blad Charlie Hebdo een schietpartij losgebarsten. Er zouden elf doden zijn gevallen, onder wie twee agenten. Ook zijn er meerdere zwaargewonden. De daders, bewapend met vuurwapens, zouden zijn ontkomen. Meerdere ministers zijn ter plekke.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Ministers Cazeneuve en Pellerin en burgemeester Hidalgo ter plaatse. Meerdere doden, zegt men.

Elf doden, meldt politie

Volgens persbureau AFP zijn er elf doden gemeld, onder hen twee politie-agenten:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING 11 dead including 2 police in Paris shooting: source

Deze beelden tweet onze correspondent ter plekke:


Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is bij het eind van de straat waar het kantoor van Charlie Hebdo is. Inmiddels moet pers ook weg. http://t.co/uupGTEHWsz

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Ook politie beschoten. Deze foto maakte ik een minuut geleden. http://t.co/E7GjqCVTDV

'Daders nog niet gepakt'

De politie meldde eerder al dat de aanvallers zijn gevlucht in twee auto's. Volgens deze journalist heeft de politie de aanvallers nog niet gearresteerd:

Twitter avatar soren_seelow Soren Seelow De source policière, les assaillants n'auraient pas été interpellés

Dit is de laatste tweet vanuit Charlie Hebdo-burelen

Een opvallende tweet over IS-leider al-Baghdadi.

Twitter avatar Charlie_Hebdo_ Charlie Hebdo Meilleurs vœux, au fait. http://t.co/a2JOhqJZJM

Eerste videobeelden van aanval

Op deze eerste videobeelden van de aanval zijn de schoten te horen. (de video is inmiddels verwijderd)

Parket: tien doden

De nieuwste berichten spreken weer van tien doden, meldt onze correspondent in Parijs Peter Vermaas, die op de plek van de aanslag aanwezig is.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Parket van Parijs spreekt over tien doden bij Charlie Hebdo.

Persbureau Reuters spreekt op basis van de politie zelfs over elf doden en tien gewonden, van wie vijf ernstig.

Onduidelijkheid over aantal doden

Volgens een politiewoordvoerder is er, in tegenstelling tot eerdere berichten, één dode gevallen bij de aanval in Parijs. Het zou gaan om een journalist. Drie agenten zouden gewond zijn geraakt. Een andere woordvoerder, van het stadshuis in Parijs, spreekt echter van zes zwaargewonden en tien doden.

De daders, inderdaad dus meerdere, zouden zijn ontsnapt in twee voertuigen.

Meerdere daders

Volgens ooggetuigen zijn er meerdere daders, zo meldt de Franse krant Le Monde.

Ook de politie is beschoten

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Ook politie beschoten. Deze foto maakte ik een minuut geleden. http://t.co/E7GjqCVTDV

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Straay is afgezet, ook voor pers.

Er is een aanslag gepleegd op het hoofdkantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij zijn volgens getuigen tien doden gevallen, melden Franse media.

20 minutes heeft met een journalist in het gebouw gesproken:

“Het is een waar bloedbad. Er zijn doden.”

NRC-correspondent Peter Vermaas woont vlakbij het kantoor:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Heel veel sirenes hier. Ik woon vlakbij 11de arrondissement, waar hoofdkwartier Charlie Hebdo zit. Er nu naartoe.