44 procent minder NS-treinen door rood sein

Amsterdam Centraal Station
Amsterdam Centraal Station Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

In 2014 reden flink minder NS-treinen door een rood sein dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de NS.

Veiliger spoor

In 2014 reden 49 treinen door rood, een daling van ruim 44 procent ten opzichte van 2013, toen negeerden 89 treinen een rood sein. Volgens de NS is de automatische beveiliging van het spoor vorig jaar verder uitgebreid en werden machinisten regelmatiger geïnstrueerd. Dankzij deze maatregelen heeft het vervoersbedrijf de spoorveiligheid kunnen verbeteren.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de agressie op het spoor niet is afgenomen. Vorig jaar kreeg 6,6 procent van de NS-medewerkers te maken met lichamelijk geweld. Dat percentage is nagenoeg gelijk aan 2013. In het rapport zegt het vervoersbedrijf hierover:

“Geweld en intimidatie richting ons personeel is onacceptabel. Ieder incident is er één te veel en NS werkt er dan ook samen met politie en justitie hard aan om deze agressie terug te dringen. Zo neemt NS zo snel als mogelijk meer toegangspoortjes in gebruik, aangezien agressie vaak begint met zwartrijden.”

De Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) komt later in het jaar met een overzicht waarin ook informatie van andere treinbedrijven staat.