Faceboekenclub

Wij lezen wat Mark liket

Beeld NRC Q

Hij zal niet de enige zijn die als goed voornemen heeft om meer boeken te lezen in 2015. Maar als je Mark Zuckerberg heet, kun je je plan om literair bij te blijven direct viral laten gaan. Dat is precies wat gebeurde toen de Facebook-oprichter in het nieuwe jaar op zijn eigen sociale netwerk liet weten dat hij vanaf nu om de week een goed boek gaat lezen. Hij nodigde op zijn Facebook-pagina Year of Books meteen maar even 30 miljoen Facebookgebruikers uit om hem aan zijn goede voornemen te houden, en om de boeken met hem mee te lezen. Daarmee begon Zuckerberg vanachter zijn toetsenbord een van de grootste boekenclubs van de wereld. En breidt hij en passant zijn macht uit naar de boekenmarkt.

Binnen twee dagen was de paperbackversie van het boek dat hij aanraadde – The End of Power van de Venezolaanse columnist Moisés Naím – uitverkocht op boekensite Amazon. Hoeveel exemplaren er exact zijn verkocht maakt Amazon niet bekend, maar dat het hard gaat is duidelijk. De e-bookverkopen blijven bovendien doortikken: die kunnen niet uitverkocht raken. Bij de grootste boekenverkoper van Nederland, Bol.com, werd The End of Power de laatste dagen opvallend veel vaker verkocht, volgens woordvoerder Marjolein Verkerk:

“Dan heb je het over ongeveer tien keer zo vaak als in de voorgaande maanden. Wij publiceren geen exacte getallen, maar het effect is duidelijk merkbaar.”

En er werd de laatste dagen meer dan ooit gezocht op Google naar het boek:

Matthijs en Oprah in het kwadraat

Het effect van populaire leesclubs en-panels, zoals die van Oprah Winfrey, is vaak al erg groot. Ook het boek dat door het tv-programma De Wereld Draait Door tot boek van de maand wordt benoemd, belandt steevast in de toptien van bestverkochte boeken. Maandblad HP/De Tijd becijferde dat een gemiddeld Boek van de Maand in de week na uitzending op vijf binnenkomt in de Bestseller 60, de wekelijkse verkooplijst van de Stichting CPNB. Het blijft gemiddeld vier weken in de toptien staan en verlaat na gemiddeld tien weken de lijst. Als Matthijs van Nieuwkerk al zo’n effect heeft, zal Zuckerberg ook zijn sporen achterlaten in de bestsellerlijsten.

Wat moet de Facebook-boekenclub lezen? 10 tips: 

Op zijn lijstje komen zou wel eens de nieuwe heilige graal voor uitgevers kunnen worden. “Hij kan ervan uitgaan dat hij de komende tijd heel wat boeken krijgt opgestuurd”, zegt literair agent Paul Sebes.

Interessante keuze

Het eerste boek op Zuckerbergs  leeslijst, The End of Power, gaat over hoe economische, demografische en technologische trends ervoor zorgen dat machtsstructuren wereldwijd de komende jaren zullen afbrokkelen. Een interessante keuze voor iemand die in een paar jaar tijd praktisch monopolist is geworden op het gebied van sociale media.

Nu is het alleen nog afwachten of het Zuckerberg ook echt lukt om zich aan zijn voornemen te houden. De miljoenen ‘vrienden’ die over zijn schouder meekijken zullen hem vast wat extra motivatie geven.