Winterse hartige spruitenclafoutis

Een klassieke clafoutis wordt gemaakt met kersen, maar waarom zou je er niet eens een winterse, hartige versie van maken? Deze spruitenclafoutis komt uit het boekje BioBudget van Natasja Oehlen. Ze doet er fenegriek in en dat is een verrukkelijke, ietwat bittere specerij die onder andere veel gebruikt wordt in de Indiase keuken. Maar hij is vrij dominant. Ik zou daarom de aangegeven hoeveelheid in eerste instantie liever halveren. Dan kunt u als de clafoutis bevalt en u hem nog een keer maakt alsnog meer toevoegen.

Roer een glad beslag van de yoghurt, melk, eieren en het meel. Breng op smaak met peper en zout en laat het minimaal een half uur staan. Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de spruiten schoon en blancheer ze 2 à 3 minuten in kokend water. Laat ze direct afkoelen in ijskoud water, zodat ze niet doorgaren.

Rooster het fenegriekzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Laat even afkoelen. Vijzel het zaad, of maal het fijn in een koffiemolen. Hak de hazelnoten grof. Vet een lage ovenschaal in met roomboter. Verdeel de hazelnoten, spruiten en fenegriek over de bodem en giet het beslag eroverheen. Verdeel de geraspte kaas erover en bak de clafoutis in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.