Wie kan met wie series kijken?

Nu iedereen op zijn eigen scherm zijn favoriete tv-serie kan kijken dreigt de televisie zijn plek als middelpunt in het gezin te verliezen. Daarom: een handleiding om samen tv-series te kijken.

Gaan we seizoen 4 van Game of Thrones nog afkijken? En, oh ja, bij welke aflevering zaten we ook alweer van Modern Family? En al gehoord van Better Call Saul?

Het is al vaker gezegd en ook regisseur Steven Soderbergh kondigde het vorig jaar aan: we zijn beland in ‘The Second Golden Age of tv’. Met de komst van online videodiensten zoals Netflix, HBO en Videoland Unlimited, en technische hulpmiddelen als Apple TV of Chromecast – waarmee je bijvoorbeeld Netflix op de tv kunt afspelen – wordt het kijken steeds flexibeler en diverser. Daardoor kunnen we, zoals mediacolumnist David Carr vorig jaar in The New York Times constateerde, zonder gêne meer en meer tijd voor de tv doorbrengen en ‘ons eigen universum’ programmeren.

Maar tv kijken is ook een sociale bezigheid. De belangrijkste, misschien wel. Dat leidt tot een interessant dilemma. Want hoe deel je dat zelf gecreëerde tv-universum nog met anderen?

Wat het extra lastig maakt: de afgelopen jaren is het televisielandschap overspoeld met kwalitatief hoogstaande series. Dat gaat gepaard met forse investeringen: vorig jaar betaalde Netflix een recordbedrag van 75 miljoen euro voor de productie van het eerste seizoen van Marco Polo. Hollywoodacteurs zien het tegenwoordig als een slimme carrièrestap om in een tv-serie te spelen. Actrice Maggie Gyllenhaal (Secretary, The Dark Knight) maakte vorig jaar de overstap en speelt nu de ingetogen Brits-Israëlische zakenvrouw Nessa Stein in The Honourable Woman, een tv-serie die al werd uitgezonden in de Verenigde Staten en later dit jaar is te zien bij de NPO. En actrice Claire Danes geniet wereldfaam sinds haar rol als de hypernerveuze CIA-agente Carrie in Homeland. Afgelopen zondag startte het vierde seizoen van Homeland (zie de recensie op pagina C4) bij NPO 3. Deze maand verschijnt het vierde seizoen van het populaire Girls (HBO) en komt Grand Hotel – ‘het Spaanse antwoord op Downton Abbey’ – uit op dvd. En op 27 februari begint eindelijk het derde seizoen van House of Cards bij Netflix. Wanneer kan je nog stoppen met kijken?

Het gevolg van al dit aanbod is dat liefhebbers niet alleen veel series door elkaar kijken, het grote aanbod leidt ook tot een ander fenomeen. Iedereen kijkt op zijn eigen scherm (tv, laptop, tablet of smartphone) naar zijn eigen serie.

Valt er dan niets meer samen op de bank te kijken? Natuurlijk wel. De seriekijker blijkt grofweg onder te verdelen in negen types – die onderling overlap vertonen. Daarbij hebben we de vraag gesteld: is het mogelijk dat een Game of Thrones-fan de bank deelt met een liefhebber van snelle comedyseries? Kan de romantische kijker, met een voorkeur voor het Britse kostuumdrama, samenleven met een fan van The Newsroom?

Inderdaad, over smaak valt niet te twisten, maar wie zegt dat een creatieveling en een crimefan niet beiden in een deuk liggen om een zwarte comedy als Fargo?