Wie is... er aan het chatten?

Meedoen met Wie is de Mol? is voor de meeste mensen een droom die nooit zal uitkomen. Gelukkig heb je een smartphone en kun je toch een béétje meedoen, in de officiële Wie is de Mol?-app. De app is gratis, Wie is de Mol? razend populair en dus werd de app vlak voor de eerste aflevering afgelopen donderdag veel te vaak gedownload. Hij werd traag of onbereikbaar. Niet voor lange duur gelukkig.

De tien BN’ers op televisie proberen te achterhalen wie de Mol in hun midden is die de opdrachten die ze uitvoeren verstiert. Daarvoor zitten ze drie weken op Sri Lanka en om de paar dagen vullen ze een vragenlijst in, over de Mol. Degene die het minste over de Mol weet, wordt op het vliegtuig naar huis gezet.

Vorig jaar konden de gewone stervelingen in de app ook vragen over de Mol beantwoorden. Dit jaar hoef je alleen maar aan te geven wie je verdenkt en kun je poules starten met je vrienden. Je hebt 100 punten om te verdelen en die kun je verspreiden over de kandidaten die volgens jou de Mol kunnen zijn.

Ik ben behoudend en spreid mijn winkansen. 20 punten op het mooie haar van Chris Z., 25 op Margriet van der L., want die had tijdens de eerste aflevering kans om fantastisch te mollen, 15 punten op Ajouad el M., omdat er zoveel geks rond hem gebeurde, en zo verder.

Een belangrijk deel van de lol zit hem in het tijdstip van het verdelen van de punten. Dat kan namelijk ook nog tijdens de uitzending op donderdagavond, tot het moment dat op televisie de ‘executie’ (waar onthuld wordt wie naar huis moet) begint. Als je in de app punten hebt ingezet op degene die naar huis moet, dan ben je die kwijt – nooit op één persoon inzetten dus. De andere punten worden verdubbeld en kun je inzetten voor volgende week.

Dat laatste is meteen ook het jammere van de app: je kunt er maar één keer per week iets mee doen. Verder kun je chatten met de mensen met wie je in een poule zit, maar de chatfunctie werkt niet altijd en je krijgt er geen meldingen van. Dat doen we dus maar gewoon in een Whatsapp-groep.