Asbestsanering onderzeeboten van de marine is een dure klus

Een medewerker werkt aan de Zeeleeuw.
Een medewerker werkt aan de Zeeleeuw. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het verwijderen van kankerverwekkend asbest uit onderzeeërs van de Koninklijke Marine wordt een dure klus. Alleen de sanering van de Zeeleeuw kost al een miljoen euro, meldt het ministerie van Defensie aan persbureau ANP.

In de komende jaren worden de andere drie onderzeeboten in dezelfde klasse gesaneerd. Hoeveel dat in totaal gaat kosten, weet Defensie niet.

Asbest tussen bedrading

Het tv-programma Brandpunt Reporter meldde dit weekend op basis van eigen onderzoek dat medewerkers van de Zeeleeuw jarenlang zijn blootgesteld aan asbest. Dat is verwerkt in de wanden van het schip. Het zou gaan om “historische besmetting” die is ontstaan tijdens de bouw, 25 jaar geleden. De gevaarlijke asbestvezels zitten tussen de bundels bedrading van de boot, zei Reporter.

Defensie ontkende tegenover Reporter dat opvarenden zijn blootgesteld aan asbestvezels in het ventilatiesysteem, omdat de besmetting pas zou zijn ontstaan tijdens het groot onderhoud bij het verwijderen van een verwarmingselement. Maar volgens een rapport van een asbestverwijderingsbedrijf is de besmetting al veel eerder ontstaan door het “ondeskundig verwijderen” van een verwarmingselement. De derde besmetting zou begin vorig jaar zijn ontdekt.