Wat zend je als tv-zender uit als de wereld vergaat?

Een komeet op 7 mei 2004
Een komeet op 7 mei 2004 Foto EPA

Stel, je werkt bij de Amerikaanse nieuwszender CNN en het is zo ver: de Apocalyps. Een komeet ter grootte van Luxemburg suist op de aarde af. Of de Russen en Amerikanen bestoken elkaar met kernbommen. Of God, Allah dan wel Jahweh is er klaar mee en besluit zijn Schepping de wereld uit te helpen. Wat dan?

Ted Turner, oprichter van het eerste 24-uurskanaal ter wereld, wist er wel raad mee. Als het Einde der Dagen daar was, zou een orkest het toepasselijke Nearer, my God, to Thee inzetten, het lied dat het strijkorkest volgens de legende tijdens het zinken van de Titanic in 1912 gespeeld zou hebben. De televisiemagnaat liet speciaal een video met de stemmige hymne opnemen, die tot op de dag van vandaag is terug te vinden in het CNN-archief. De komische begeleidende instructie luidt:

“HFR [hold for release] till end of the world is confirmed.”

Het Apocalypsfilmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=p1H-Q7bJ-N8

Tenminste, dat beweert voormalig CNN-stagiair Michael Ballaban op zijn website Jalopnik. Hij zag het fimpje in 2009 en plukte het gisteren uit het archief van de zender. Turner kondigde de video zelf aan bij de oprichting van CNN in 1980, maar de stinkend rijke mediabaas deed wel vaker boude uitspraken. Daar paste het laatste woord willen hebben van alle stervelingen moeiteloos tussen. Ook dachten de meeste mensen dat het om een grapje ging. Toch zongen geruchten over de video al sinds 1988 rond en is het filmpje waar het vermoedelijk om gaat nu eindelijk opgedoken en op internet geplaatst.

Screenshot op Jalopnik van het item “TURNER DOOMSDAY VIDEO” uit het CNN-archief.

CNN mag nu dan één van vele nieuwszenders zijn, dat was in de jaren tachtig wel anders. Bij breaking nieuws schakelde iedereen over op het kanaal. Bij de Golfoorlog zaten miljoenen Amerikanen aan de buis gekluisterd om van uur tot uur te volgen hoe CNN verslag deed van de strijd tegen Saddam. Toen de zender begin jaren negentig beschikbaar werd in het net kapitalistisch geworden Rusland, was dat een waterscheiding.

Turner dacht of hoopte waarschijnlijk dat dit altijd zo zou blijven. Dat het eerste dat burgers wereldwijd zouden doen bij het vergaan van de Aarde de televisie op CNN zetten was. Hoewel Turner voor zover bekend de enige is die serieus werk heeft gemaakt van een eschatologische uitzending, heeft de BBC het nieuws aangegrepen om zelf een toepasselijk item te maken voor de Eindtijd. Suggesties kun je mailen.