Wat moeten al die universiteiten in de regio?

Ook Dwingeloo krijgt nu academisch onderwijs. Nederlandse universiteiten profileren zich al langer als kenniscentra buiten hun gemeentegrenzen.

Universiteiten slaan hun vleugels uit. Steeds meer instellingen beginnen een dependance buiten de gemeente waar ze gevestigd zijn. Zo maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gisteren bekend een masteropleiding advanced instrumentation te beginnen in Drenthe. In Dwingeloo komt een dependance waar studenten les krijgen bij het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron. Daar gaan ze hun kennis van werktuigbouwkunde en elektrotechniek in de praktijk brengen.

Waarom willen universiteiten groeien buiten hun vestigingsplaats? Meestal zoeken ze aansluiting bij bedrijvigheid in een stad of regio waar nog geen universiteit gevestigd is. Het levert op maat gemaakte studies op, waarvoor studenten vaak streng worden geselecteerd. Er komen samenwerkingsverbanden met bedrijven en instituten. Goed voor stages, banen, onderzoek en innovatie. Universiteiten willen zich profileren als hét academisch kenniscentrum van de regio. Dat moet ook internationaal de aandacht en interesse wekken – van buitenlandse studenten, hoogleraren en bedrijven. En het moet geld opleveren.

De ambities van de universiteiten zijn hoog. In Den Bosch moet een topinstituut komen, een wereldspeler, zegt Koen Becking, voorzitter van het college van bestuur van Tilburg University. Hij wil samen met de Technische Universiteit Eindhoven een Graduate School opzetten in de Brabantse hoofdstad. Er moeten een bachelor- en drie masteropleidingen komen waar honderden studenten terecht kunnen voor studies als data science, entrepreneurship en governance. Er zijn volgens Becking veel datawetenschappers nodig in Den Bosch en omgeving. Hij hoopt met de Graduate School ook ondernemers naar de regio te trekken en samen te werken met bedrijven, kennisinstellingen en onderzoekers. „Om zo niet alleen de werkgelegenheid, maar ook de de innovatie tot bloei te laten komen.”

De Universiteit Leiden laat die ontwikkeling al geruime tijd zien. In Den Haag, waar alleen hogescholen stonden, heeft ze sinds 1998 de Campus Den Haag gevestigd en het Leiden University College The Hague. De campus biedt master- en bachelorprogramma’s aan over bestuurskunde, politicologie en internationaal recht. Het Leiden University College The Hague, onderdeel van de campus, is een brede bacheloropleiding over vrede en recht, sociale diversiteit en duurzaamheid. „Allemaal thema’s die bij uitstek passen bij de stad Den Haag”, zegt een woordvoerder van de Universiteit Leiden, doelend op de ministeries, het parlement, het internationale gerechtshof, ambassades en internationale organisaties. Vier jaar geleden telden de Leidse opleidingen in Den Haag nog 800 studenten, inmiddels zijn het er meer dan 2.500. En in 2020 moeten dat er 4.000 zijn, vertelt de woordvoerder.

Ook Universiteit Maastricht heeft zich uitgebreid buiten de stadsgrenzen, met een campus in Venlo. De universiteit zoekt met de masteropleidingen Health Food Innovation Management en Global Supply Chain Management and Change aansluiting bij de bedrijvigheid in de regio; tuinbouw, transport en logistiek. In september van dit jaar opent University College Venlo met een bachelor Liberal Arts & Sciences. Over zeven jaar moet de opleiding zo’n 700 (internationale) studenten tellen.