Waarom Murakami zo van katten houdt? Dat kun je zelf aan hem vragen

Haruki Murakami in 2006. Volgende week begint de Japanse schrijver een liveblog.
Haruki Murakami in 2006. Volgende week begint de Japanse schrijver een liveblog. Foto EPA

Japans schrijver Haruki Murakami zal binnenkort zijn fans van advies voorzien. En niet ten aanzien van literatuur. Waarom hij zo van katten houdt? Of wat zijn favoriete Japanse honkbalteam is? Je mag alles aan hem vragen.

Vragen aan Murakami, die jaarlijks wordt getipt als winnaar voor de Nobelprijs voor de Literatuur, mogen tot eind januari ingestuurd worden. In de twee maanden daarna zal de schrijver en vertaler de antwoorden op die vragen publiceren. Gevraagd naar zijn motivatie, stelde de publiciteitsschuwe schrijver volgens The Guardian.

“Na zo’n lange periode, wil ik e-mailcorrespondentie hebben met mijn lezers.”

Onafhankelijk

“Schrijven is een eenzaam vak”, zei Murakami een jaar geleden in ‘We kiezen de storm niet, de storm kiest ons’ (€), een interview in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Hij is naar eigen zeggen een ‘werkpaard’, en geen ‘racepaard’: “Om de bron van creativiteit te bereiken moet ik met een beitel in de hand de rotsen splijten.” Die houding heeft er voor gezorgd dat veel mensen zich van hem hebben afgewend:

“Ik ben zeer onafhankelijk, volledig gericht op de eisen van mijn werk. Daar voelen sommige mensen zich uiteindelijk niet prettig bij. Ze keren zich af. Hoe onafhankelijk ik ook ben, die afwijzing kwetst me.”

Website

Zijn Japanse uitgever heeft nog niet het wedadres bekendgemaakt waarop de ook in Nederland populaire Japanse schrijver zijn antwoorden zal publiceren.