Voorzitter raad van toezicht AFM legt per direct zijn functie neer

Na een kritisch rapport over nevenfuncties heeft George Möller, AFM-toezichthouder, alsnog zijn functie neergelegd .

De voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), George Möller, legt per direct zijn functie neer. Dat meldt de AFM vanochtend in een persbericht. Met het vertrek van deze voorzitter heeft de AFM nog maar één lid van de raad van toezicht over.

Het vertrek van Möller komt na een kritisch rapport over de raad van toezicht, dat vorige maand werd gepubliceerd. De vijfkoppige raad had zelf om een onafhankelijk onderzoek gevraagd bij minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA), na aanhoudende onderlinge discussies over nevenfuncties.

In het rapport werden geen grote overtredingen van regels gemeld. Maar toch waren de aanbevelingen behoorlijk streng: nevenfuncties van toezichthouders van de AFM moeten zo veel mogelijk aan banden worden gelegd. Dat betekent: geen commissariaat bij een beursgenoteerd bedrijf meer en geen nevenfunctie bij bedrijven onder toezicht in het buitenland.

De publicatie van het rapport maakte veel los. Eén lid, Maarten Schönfeld, stapte voortijdig op om discussies over nevenfuncties voor te zijn. Een andere toezichthouder, Joop Feilzer, ging boos weg nadat het rapport uitkwam.

Voorzitter Möller liet in eerste instantie weten pas te vertrekken wanneer er een opvolger zou zijn. Nu is hij toch weggegaan voordat die is gevonden is. Alleen Diana van Everdingen is nog over als toezichthouder. Henriëtte Prast vertrok ook al eerder.

In het Financieele Dagblad zei Möller vanochtend dat het rapport „hier en daar tendentieus” is en dat de aanbevelingen „zwaar aangezet” zijn.

Minister Dijsselbloem neemt die aanbevelingen daarentegen bijzonder serieus. „De AFM is wel toezichthouder, je moet strikt zijn. Adviesfuncties bij financiële instellingen, dat kan niet”, zei hij eerder in deze krant. „Als de regels niet helder zijn, krijg je veel discussie.”