Vleermuis A4030

In tegenstelling tot vogels worden relatief weinig vleermuizen geringd. De kans op het terugvinden van zo’n gemerkt nachtdier is heel klein. Groot was dan ook de opwinding toen Teddy Dolstra van de Zoogdierwerkgroep Friesland op 23 december 2013 een melding kreeg van een geringde vleermuis. Het diertje van slechts zeven gram lag dood voor de bewaarloods van een biologische tuinbouwer uit Pietersbierum. Het bleek een ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii) te zijn met een ring met de inscriptie LOND.ZOO A4030. De vleermuis was niet uit de Londense dierentuin ontsnapt, maar op 14 oktober 2012 even ten zuiden van Bristol gevangen, geringd en weer losgelaten – hemelsbreed 600 kilometer van Pietersbierum.

In nieuwsbrief 73 van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) schrijven de Britse vleermuisringer Daniel Hargreaves en zijn Friese collega Dolstra over deze unieke vondst. Het is geen langeafstandsrecord voor de ruige dwergvleermuis, maar wel het eerste bewijs ‘dat er daadwerkelijk trek is tussen Engeland en het Europese vasteland’.

Dolstra repatrieerde de vleermuis persoonlijk naar Engeland, waar nader onderzoek naar isotopen in het haar de trekroute mogelijk verder kan ontrafelen. Hargreaves bracht daarop een tegenbezoek aan Pietersbierum, om te zien waar A4030 zijn winterslaap niet overleefde.