Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘UberPop-chauffeurs verdienen vaak minder dan minimumloon’

Volgens de Volkskrant verdienen UberPop-chauffeurs minder dan het minimumloon.
Volgens de Volkskrant verdienen UberPop-chauffeurs minder dan het minimumloon. Foto ANP / Remko de Waal

Chauffeurs die taxiritten verzorgen via UberPop verdienen na aftrek van alle kosten vaak minder dan het minimumloon. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek.

De krant baseert zich op rittenafschriften van de UberPop-chauffeurs, die zij wekelijks krijgen toegestuurd van het bedrijf. De beste chauffeurs halen volgens die overzichten een omzet van 18 euro per uur. Ruim 4 euro daarvan gaat naar Uber, en nog eens 3-4 euro zijn de chauffeurs kwijt aan afschrijving en benzinekosten.

De verdiensten komen hiermee per uur uit op 10 euro. Dat zijn dan wel de best verdienende chauffeurs. Volgens de krant houden doorsnee bestuurders onder de streep slechts 4 euro per uur over. Het minimumloon is afhankelijk van de lengte van de werkweek 8,66 tot 9,63 per uur.

Het bedrijf laat in de Volkskrant weten zich niet te herkennen in de berekeningen. Directeur Niek van Leeuwen stelt dat de omzet kan oplopen tot 20 euro per uur. Dat is overigens nog wel lager dan gewone taxichauffeurs: die komen gemiddeld op 22 euro omzet uit.

Hardgroeiend maar omstreden

Uber is een snelgroeiend bedrijf. Het in 2009 opgerichte taxibedrijf uit San Francisco haalt dit jaar naar verwachting een omzet van 10 miljard dollar. De dienst heeft taxi’s rondrijden in tweehonderd steden in 51 landen.

De dienst is omstreden. De taxiwereld is niet blij met de goedkope concurrentie en in veel steden en landen wordt de dienst stevig aangepakt. Zo werd de dienst in Nederland in december verboden omdat er zonder taxivergunning wordt gereden - al besloot het bedrijf toen meteen gewoon door te gaan.

Lees ook bij NRC Q: Uber - hoe één app de hele taxibranche op zijn kop zet.