Een dode en een gewonde bij aanslag in centrum Istanbul

Foto Reuters / Osman Orsal

Een vrouwelijke terrorist heeft vanmiddag in het historisch centrum van Istanbul een zelfmoordaanslag gepleegd bij een politiebureau. Een agent is aan zijn verwondingen overleden, een andere raakte gewond. Dat schrijven Turkse media volgens persbureau AP.

De vrouw sprak toen ze het politiebureau in liep Engels. Over haar identiteit of een motief voor de aanslag is nog niets bekend, zei Vasip Sahin, de gouverneur van de stad. De straat in de buurt van de Sultan Ahmetmoskee en de Basilica Cisterneis - beide populair bij toeristen - is afgezet voor politieonderzoek.

De mislukte aanslag van DHKP-C

De explosie in het district Sultanahmet is nog niet opgeëist. Hij komt nog geen week na een mislukte aanslag in de buurt van het kantoor van premier Ahmet Davutoglu door de links-extremistische groep DHKP-C. Een man met een automatisch wapen liep in de buurt van het Dolmabahçepaleis in Istanbul toen hij werd aangehouden. DHKP-C waarschuwde daarna al voor verdere aanslagen.

De terroristische groepering zat ook achter de aanslag op de Amerikaanse ambassade in februari vorig jaar en aanvallen op andere Turkse politiestations. De aanslag was wraak voor de dood van de vijftienjarige Berkin Elvan. De jongen overleed vorig jaar maart aan een hoofdwond nadat hij was geraakt door een traangasgranaat tijdens een van de antiregeringsdemonstraties in de zomer van 2012. Hij had negen maanden in coma gelegen en werd het symbool van het harde politieoptreden tijdens de Taksim-protesten.