‘Tom!’ En toen werd het graf van Mark Twain beroofd

Schrijver, satiricus en humorist Mark Twain in 1908.
Schrijver, satiricus en humorist Mark Twain in 1908. Foto ANP

Met Tom Sawyer creëerde hij een van de meest memorabele schelmen uit de wereldliteratuur. Postuum krijgt Mark Twain (1835-1910) er zelf met één te maken. Zijn graf is beroofd. Zoektochten op eBay hebben nog niets opgeleverd.

Het gaat volgens The Los Angeles Times om de bronzen plaquette die in 1937 is bevestigd op het graf waar Twain met zijn vrouw ligt, in Elmira, New York.

Op de plaquette is Samuel Clemens - de echte naam van Twain - en profil te zien, met karakteristieke borstelige snor en haardos. Hier zie je hem op unieke filmbeelden uit 1909. De plaat is grofweg 30 bij 30 centimeter groot.

Ladder

De plaquette is tussen Kerst en Oud en Nieuw gestolen. En dat die diefstal niemand is opgevallen, is opmerkelijk. Er was namelijk een ladder voor nodig om bij de bronzen plaat te komen. De plaats is bevestigd bovenaan een bijna 4 meter hoge granieten pilaar.

Het is de eerste keer dat het graf van Twain, bij ons toch vooral beroemd om zijn schelmenromans The Adventures of Tom Sawyer (1876)en The Adventures of Huckleberry Finn (1885), wordt geschonden. Een zoektocht op internet heeft nog niets opgeleverd, zegt een Twain-kenner in een lokale Amerikaanse krant:

“Ik heb al gekeken op eBay, maar daar staat de plaquette nog niet op.”