Bo&Caro

Solliciteren is net daten. Liegen, flirten en kansen pakken

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Vrouwen versieren én een baan vinden, tips van de expert
Wie: Renzo Verwer, schrijver van de boeken De liefdesmarkt en Waar blijft die baan?, en zijn wingman André Arts

Nieuw jaar, nieuw kansen. Zeggen ze. Hoe dan ook is het geen slecht voornemen dit jaar nu wel eens achter die écht leuke baan of écht leuke vrouw aan te gaan. Renzo Verwer schreef over beide thema’s een boek. In 2011 De liefdesmarkt en recentelijk Waar blijft die baan?. Op beide gebieden expert dus. Op papier althans. “Ik ben misschien wel honderd keer in mijn leven afgewezen”, glimlacht Verwer gelaten.

“Voor de stomste baantjes maar ook door de stomste vrouwen.”

Solliciteren is net daten

Wat blijkt? De analogie tussen de arbeidsmarkt en de liefdesmarkt is groot. Solliciteren heeft bijvoorbeeld verdacht veel weg van een eerste date: de zenuwen vooraf, de twijfels over je outfit en de ongemakkelijke smalltalk aan het begin. Bovendien is de er nerve wrecking wetenschap dat je tegenover iemand zit die je misschien gaat geven wat je wil. Maar misschien ook niet. Lekker dan. Tips?

Ja hoor, Verwer wel. Ten eerste: doe je best. “Zowel tijdens een date als tijdens een sollicitatiegesprek moet je je van je voordeligste kant laten zien”, legt Verwer uit. “Dus niet al te eerlijk zijn”, verduidelijkt goede vriend André Arts, een bij de rijksoverheid werkzame vrouwenliefhebber.

“Meteen vertellen dat je een schizofrene persoonlijkheidsstoornis hebt is niet verstandig.”

Knipoog.

“Laat merken dat je de baan echt graag wil”, vervolgt Verwer. Arts knikt. “Wat betreft vrouwen ben ik daar ook altijd heel duidelijk over.” Slok bier. “Gewoon zeggen: ‘ik vind je leuk’. Werkt voor mij altijd heel goed.” Indringende blik.

Maar, je mag ook weer niet té eager zijn. Volgens Arts daalt je waarde als je iets wanhopigs uitstraalt. “De ander moet belangstelling voor je krijgen doordat je hem of haar prikkelt.” Weer die blik.

Sollicitatie- én flirttips van Renzo Verwer. Opschrijven maar!

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Wees aardig. Of niet

Als je de baan/vrouw dan eindelijk bemachtigd hebt, moet je volgens Verwer de boel ook weer niet te serieus nemen. “Mensen kunnen zo’n heisa maken over hun werk of liefde. Hebben ze het ineens over ‘passie’ enzo.” Verwer schudt misprijzend zijn hoofd.

“Doe gewoon normaal. Houd je aan de afspraken. Kom op tijd. Wees aardig.”

Of niet natuurlijk. “Vrouwen houden van echte mannen”, verklaart Arts.

“En dat zijn dus niet de lieverdjes die zich aan alle regeltjes houden.”

Klap op bil.

“Weet je”, zucht Verwer. “Eigenlijk is er geen gouden tip. Je moet wachten op het goede moment. Op een dag komt het geluk, of dat nou een baan of een vrouw is, voorbij.”

Arts: “En dan pák je het.”