Seksaffaire maakt Buckingham Palace nerveus

De zoon van koningin Elizabeth brak zijn vakantie af om te overleggen met zijn moeder over seksaffaire.

Vier verklaringen van Buckingham Palace – en die zijn zeldzaam – in evenzoveel dagen. Het paleis reageert vrijwel nooit op tabloidkoppen, krantenartikelen en informatie uit de tweede hand.

Maar het feit dat prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth, beticht wordt van seksueel misbruik van een minderjarige is dusdanig ernstig dat het onmiddellijk, en tweemaal, werd ontkracht. Zondag kwam er een ontkenning bij: de prins zou nooit hebben gelobbyd voor strafvermindering voor Jeffrey Epstein, die in 2008 werd veroordeeld wegens kindermisbruik. En gisteren sprak het paleis de vader van het slachtoffer tegen, die zegt dat de koningin het meisje heeft ontmoet.

Dat prins Andrew (54) Epstein kent, was bekend. En ook dat de prins bij de Amerikaanse multimiljonair logeerde. Dat die vriendschap na diens veroordeling werd voortgezet eveneens: Andrew moest in 2011 zijn baan als handelsgezant opzeggen toen er foto’s werden gepubliceerd van de twee. En de prins ontmoette het slachtoffer, Victoria Roberts. Er is een foto uit 2001 waarop hij zijn arm losjes om haar middel heeft. Roberts was toen 17.

De beschuldiging van seksueel misbruik zat verstopt in een rechtszaak tegen de Amerikaanse staat Florida. Daarin verklaart Roberts dat ze van Epstein 15.000 dollar kreeg om seks met Andrew te hebben. Zij en drie andere slachtoffers vinden dat ze hadden moeten worden gehoord voor Epstein strafvermindering kreeg in ruil voor een bekentenis. Als ze gelijk krijgen, wordt het proces heropend.

Tot die tijd is het het woord van Roberts tegen dat van Andrew. Het FBI-onderzoek naar Epstein leverde geen bewijs op van zijn betrokkenheid bij orgieën met minderjarigen. Scotland Yard zei gisteren tegen The Daily Telegraph dat zij pas een onderzoek zullen instellen als er een formele aanklacht is ingediend.

Het is niet de eerste keer dat Andrews vriendschappen hem in moeilijkheden brengen, noch dat hij de Britse monarchie in verlegenheid brengt. Hij ontmoette de zoon van de Libische kolonel Gaddafi meerdere malen. Hij verkocht zijn huis aan een familielid van de autoritaire president van Kazachstan, volgens geruchten na bemiddeling van een minnares van een Kazachse multimiljonair. Een vakantie in Tunesië werd door een veroordeelde Libische wapenhandelaar betaald. En hij lunchte met de schoonzoon van de inmiddels afgezette Tunesische president, die verdacht wordt van witwassen.

Dat zijn ex-echtgenote Sarah Ferguson – met wie hij tot gisteren met vakantie was – in 2010 in ruil voor geld toegang tot de prins probeerde te verkopen, doet Andrews imago ook geen goed. Noch dat zijn werk als handelsgezant hem geregeld naar exotische bestemmingen en via skioorden en golfbanen leidde. Het leverde hem de bijnaam Airmiles Andy op.

Wat het ditmaal ernstiger maakt, is dat het om een juridisch proces gaat, niet louter om media-aandacht. Al lijkt die voorlopig niet af te zullen nemen. Roberts zou een boek vol onthullingen willen schrijven. De prins heeft zijn skivakantie afgebroken om met zijn moeder te kunnen overleggen.