Pak extreme moslims aan. En extreme Nederlanders ook

Aanvallen op moskeeën zijn niets nieuws. In Nederland kreeg in de afgelopen tien jaar 40 procent van de moskeeën te maken met geweld, volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. En dan hebben we het over agressieve graffiti op de muren, vernieling, brandstichting. En over die primitieve dode varkenskop voor de deur, een rituele intimidatie omdat moslims varkensvlees onrein vinden. Het leidde tot allengs kleinere berichten in de media. En tot beveiliging van moskeeën.

Maar de islamofobie laat zich niet meer wegdrukken als fait divers. Die laait op in heel Europa, aangewakkerd door de opmars van Islamitische Staat (IS). Strijdend om een eigen staat in het Midden-Oosten maakt IS nadrukkelijk propaganda in Europa. Daarbij verheerlijkt IS verregaand geweld tegen iedereen die niet zijn versie van de islam aanhangt en verspreidt hij onthoofdingsfilms. Jihadgangers worden geronseld onder moslimjongeren van wie nu juist wordt verwacht dat zij kiezen voor het land waar ze werden geboren. Veel aandacht kreeg de demonstratie in Dresden van Pegida, gisteren. Die islambeweging heet voluit ‘Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland’ en haar aanhoudende protestmarsen zouden een op de acht Duitsers aanspreken. In Nederland inspireerden de drie aanslagen op Zweedse moskeeën rond Kerst tot virulente anti-islamleuzen op een Facebookpagina van PVV-sympathisanten. Zij richtten zich vooral tegen de moskeeën, daar moest de brand in. Uit de kreten kon worden opgemaakt dat de auteurs het besef ontbreekt van morele en juridische grenzen.

De reacties werden verwijderd en de PVV heeft zich ervan gedistantieerd. Maar dat betekent niet dat dit exces nu weg is. De oproep tot grof geweld van de ene partij niet. En de diepe angst die dat teweegbrengt bij de andere partij ook niet.

De opmars van IS leidde tot moslimextremistische aanslagen in Frankrijk, Engeland en België. Maar hij leidt ook tot geweld tegen de Europese moslims die in grote meerderheid vredelievend zijn. Het fysieke geweld tegen hun gebedshuizen en het verbale geweld dat hen treft op de sociale media gaan in hun fanatisme en doelgerichtheid alle perken te buiten.

De moskeeën worden extra beveiligd. Er is aangifte gedaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is om een risicoanalyse gevraagd. Het is nu zaak voor de overheid om serieus en vastbesloten de geterroriseerden te beschermen en de daders te vervolgen. Niemand moet in Nederland het gevoel hebben dat hij niet veilig is in zijn godshuis, op straat, op internet. Extreme moslims mogen hun gang niet gaan, fysiek noch verbaal. Andere extreme Nederlanders ook niet.