Overname NRC mag van ACM - nu woord aan OR en redactieraad

De overname van NRC Media door het Belgische Mediahuis mag doorgaan, meldt de Autoriteit Consument & Markt vandaag. De overname moet nu alleen nog beoordeeld worden door de ondernemingsraad en de redactieraad van NRC en prioriteitsaandeelhouder Stichting Lux et Libertas.

De Belgische groep Mediahuis mag NRC Media overnemen, heeft de ACM vandaag besloten.
De Belgische groep Mediahuis mag NRC Media overnemen, heeft de ACM vandaag besloten. Foto ANP / Remko de Waal

De overname van NRC Media door het Belgische Mediahuis mag doorgaan, meldt de Autoriteit Consument & Markt vandaag. De overname moet nu alleen nog beoordeeld worden door de ondernemingsraad en de redactieraad van NRC en prioriteitsaandeelhouder Stichting Lux et Libertas.

Volgens de kartelwaakhond blijft er na de overname “voldoende concurrentie” over. Zo hebben de kranten en sites van NRC en van het Mediahuis “slechts zeer beperkte overlap” wat betreft de lezers- en advertentiemarkten. De enige regio waar de mediabedrijven beide actief zijn is Limburg, waar Mediahuis (via dochterbedrijf Concentra) belangen heeft in het Limburgs Dagblad en de Limburger.

Akkoord

De huidige grootaandeelhouder van NRC, Egeria, bereikte begin december een akkoord met het Mediahuis en de twee andere kopers, Stichting Democratie en Media (SDM) en de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica.

Na het fiat van de ACM wordt de verkoop naar verwachting ergens begin dit jaar afgerond, als althans de OR en de redactieraad hun advies over de overname hebben gegeven en prioriteitsaandeelhouder Stichting Lux et Libertas groen licht geeft. Zij hebben aangegeven onder meer te kijken naar de manier waarop de redactionele onafhankelijkheid is verankerd en naar de financiële details van de overname. De ondernemingsraad heeft altijd benadrukt dat NRC Media “conservatief” zou worden gefinancierd. Dat wil zeggen: zonder veel vreemd vermogen.

Met de verkoop van NRC Media zal een groot deel van de Nederlandse dagbladen in Belgische handen zijn. De Persgroep van topman Christian Van Thillo is eigenaar van de Volkskrant, AD, Trouw en Het Parool. Binnenkort komt waarschijnlijk ook het oordeel van de ACM over de overname van de regionale kranten van Wegener door de Persgroep.

ACM heeft daarvoor wel langer de tijd genomen: waar voor NRC minder dan een maand nodig was, doet ACM naar de Wegener-overname sinds september “nader onderzoek”. De waakhond denkt dat er mogelijk te weinig concurrenten overblijven op de advertentiemarkt en de druk- en distributiemarkt.

Lees bij NRC Q: Wie zijn de Belgen die NRC willen kopen? en Waarom NRC te koop is en wat de gevolgen zijn.