Ook de dorstige kamerplant gaat binnenkort online

De elektronicabeurs CES in Las Vegas is dit jaar een stuk gevarieerder met connected gadgets als slimme babyfoons en kamerplantsensoren.

Tv’s, tablets en telefoons, zoals hier bij LG, domineren nog steeds de CES.
Tv’s, tablets en telefoons, zoals hier bij LG, domineren nog steeds de CES. Foto AFP

De Consumer Electronics Show, de grootste gadgetbeurs ter wereld begint vandaag officieel, maar Las Vegas werd de afgelopen dagen al overspoeld met nieuwe producten en een heel veel bezoekers.

Gisteren, de dag voordat de beursvloer opende gaven alle grote elektronicamerken alvast hun persconferentie. Natuurlijk domineren megatv’s, tablets en telefoons de beurs – dat zijn immers de apparaten waar het meeste geld mee verdiend wordt. Maar dit jaar is de show een stuk gevarieerder dankzij de overdaad aan gadgets die je met internet kunt verbinden.

Alle denkbare voorwerpen – maar ook dieren en mensen – worden uitgerust met sensoren om ze via een app te volgen en te beïnvloeden. Samsung had een complete presentatie gewijd aan het internet of things. Gegevens van al je apparaten worden gebruikt om slimme aanbevelingen te doen, bijvoorbeeld de film die je moet zien om een rustige nacht te beleven. Het leven wordt er een stuk smarter op, maar de toepassingen lijken niet altijd even praktisch. Zie de absurde Belty, de broekriem die zich automatisch aanpast aan je buikomvang.

De ring die alles kan

Maar het leven kan wel degelijk makkelijker worden met connected gadgets. Zoals een slimme babyfoon die afwisselend een van beide ouders wakker maakt als de baby huilt. Of de Parrot Flowerpower, een sensor die de vochtigheid van kamerplanten controleert en waarschuwt als ze dreigen te bezwijken. Verder: een overdosis fitness trackers en elektronische sloten die zich met een app laten openen en sluiten.

Een bijzondere vermelding verdient de Ring van Logbar, de Japanse bluetoothring waarmee alle apparaten op afstand te bedienen zijn. Gebaarherkenning werkt met telefoons en tablets, of je (geautomatiseerde) huishouden: met een subtiele vingerbeweging openen de gordijnen zich vanzelf, gaat het muziekvolume zachter en wisselt de tv van kanaal. Spookachtig, maar elke overeenkomst met horrorfilm Ringu berust op toeval.

Ook gezien: 3D-printers. En dan met name de XYZ foodprinter die voedsel kan ‘drukken’. Bijvoorbeeld een witte boterham met een vrolijke boodschap in Nutella, of koekjes in elke denkbare vorm (die moeten nog wel gebakken worden).

Wat hebben de grote merken in petto? Natuurlijk 4K- of UHD-tv’s, die voor een kleine opleving in de omzet van tv-fabrikanten zorgen (de tv-business krimpt al een paar jaar). 4K biedt beeldmateriaal in vier keer zoveel pixels, maar je moet wel met je neus op het scherm zitten om het verschil te zien met high definition.

LG presenteert nieuwe OLED-tv’s (organische leds met extreem hoog contrast). Marktleider Samsung heeft OLED losgelaten en toont een nieuwe tv-techniek (S-UHD, met betere kleuren) en het eigen besturingssysteem Tizen voor smart tv’s.

Afpersing van Sony

Ook op de persconferentie van Sony ging het om tv’s, maar het publiek was vooral benieuwd naar commentaar op de hack die Sony Pictures afgelopen maand platlegde. Sony-topman Kaz Hirai noemde het een „poging tot afpersing” en bedankte het publiek dat de komische film The Interview online en in de bioscoop bekeken.

Deze film lijkt de aanleiding voor de computeraanval op Sony Pictures „een van de kwaadaardigste hacks uit de recente geschiedenis”, aldus Hirai. Het is nog onduidelijk of de daders inderdaad, zoals de Amerikaanse inlichtingendienst FBI beweert, door Noord-Korea gesponsord werden.