Onderzoek naar kennis AIVD over veiligheid Oost-Oekraïne

Onderdelen van het vliegtuig MH17 op de crash site in Oost-Oekraïne.
Onderdelen van het vliegtuig MH17 op de crash site in Oost-Oekraïne. Foto ANP / Pierre Crom

Er komt een onderzoek naar wat Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten wisten over de situatie in Oost-Oekraïne, voordat de ramp met vlucht MH17 plaatsvond. Dat maakte de toezichthouder op diensten zoals de AIVD en de MIVD, die het onderzoek gaat uitvoeren, vandaag bekend.

De waakhond, voluit de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), kreeg het verzoek om naar de inlichtingendiensten te kijken eind november van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie. Zij hadden het op hun beurt weer gekregen van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), de instantie die de vliegramp onderzoekt.

Meer informatie delen

De OVV wil in dat proces onder meer weten welke rol de AIVD en MIVD speelden bij het besluiten of vliegroutes veilig zijn. In het verlengde daarvan vraagt de Onderzoeksraad zich ook af in hoeverre beschikbare informatie is gedeeld met organisaties die een rol spelen bij de luchtveiligheid.

Ook de Tweede Kamer eiste afgelopen weekeinde opheldering over wat er voor 17 juli bekend was over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne. Dat lieten Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) zaterdag weten. Volgens een woordvoerder van de OVV was het verzoek voor een onderzoek naar de inlichtingendiensten al veel eerder ingediend.

Lees ook in NRC Handelsblad “Luchtvaart: meer informatie delen”.