Ondanks de zenuwen krijgt de eerste Jinek ‘een krappe 7’

ANP / Remko de Waal

Pauw wilde niet met Jinek, zei hij na drukke speculaties over een mogelijke vervanger van zijn collega Paul Witteman. Zonder elkaar wilden ze wel. Gisteren was de eerste uitzending van de talkshow Jinek, de tijdelijke vervanger van Pauw. Het oordeel van onze televisierecensent: een krappe 7.

Te gast waren PvdA-voorzitter Hans Spekman, EO-televisiemaker Jojanneke van den Berge en KRO-presentator Yvon Jaspers. Onderwerp van gesprek waren de crisis bij de PvdA, de documentaireserie over prostitutie die vanavond van start gaat en het programma Boer Zoekt Vrouw. 875.000 kijkers trok Jinek, iets boven het recente gemiddelde van Pauw. Kan te maken hebben met het langere kerstreces van RTL Late Night.

Toch is het een aardige opsteker voor Eva Jinek (36), schrijft onze televisierecensent Hans Beerekamp vandaag in NRC Handelsblad:

“Jinek moet vaak op eieren lopen, omdat het succes haar door menigeen niet gegund wordt. Vrouwen reageren nogal eens met enige nijd op een intelligente talkshowhost van het eigen geslacht, die er bovendien goed uitziet; mannen plegen daar minder moeite mee te hebben, maar vinden helaas diep in hun hart soms toch dat alle blondjes dom dienen te wezen. Het is het onmogelijke dilemma van de advocaat Erin Brockovich, in de gelijknamige film met Julia Roberts: knap of knap, maar niet allebei.”

De uitzending

Het oordeel

Eindoordeel over de eerste aflevering van onze televisierecensent: een krappe 7.

“Iedereen stond strak van de zenuwen en er was weer een amendement op het format. Geen zwaan kleef aan meer, maar alle gasten zitten vanaf het begin op die enorme leren bank, die zo ongemakkelijk zit dat je wel scherp móét blijven.”

Op alle gesprekken was iets aan te merken, schrijft Beerekamp: het scherpe verhoor met Spekman kon beter niet aan het begin, de gesprekken met Van den Berge en Jaspers waren weinig kritisch. Maar: “Ik heb alle vertrouwen in een iets steilere leercurve.” Op naar de 10. Jinek heeft nog acht weken.

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp Straks in #Zap @NRC #veertigdagenzonderPauw het is erop of eronder voor @JinekLive de #ErinBrockovich van NL talkshowhosts #steileleercurve

De Twitteraars

En wat vonden ze ervan op Twitter?

Twitter avatar deepvanbinnen Deepak Bhikharie Maar serieus dat #jinek gisteren. #Manmanman. Of beter gezegd #vrouwvrouwvrouw #TLC was een echt een betere zender geweest voor die misère.
Twitter avatar ThHN09 Theodor Holman Heeft iemand zich al opgewonden over het feit dat er bij Jinek alleen maar witte blanke mannen zitten en maar één vrouw?
Twitter avatar woukevscherrenb wouke van scherrenbu Mooi gesprek met Jojanneke #jinek
Twitter avatar LamyaeA Lamyae Jinek verdwijnt in haar bankje. De rest oogt ook ongemakkelijk op een rijtje. Jojanneke krijgt morgen nekspierpijn. En spijt van dat jasje.
Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Onbegrijpelijk dat #Pauw weer plaatsmaakt voor #Jinek terwijl Pauw net op stoom komt… De onnavolgbare wegen van de publieke omroep.
Twitter avatar BartvanBruggen Bart van Bruggen Eva is leuk. Wel iets minder andere tv-programma’s promoten volgende keer en tussendoor misschien ook eens een kritische vraag. #jinek
Twitter avatar nausicaamarbe Nausicaa Marbe Erg goed gesprek met Jojanneke. Ze krijgt de ruimte, geen gebbetje tussendoor. Die serieuze aanpak duurt t langst, wat mij betreft. #Jinek

Lees de hele televisiecolumn van Hans Beerekamp in NRC Handelsblad (€)