Obama dreigt met veto tegen oliepijpleiding uit Canada

Obama tijdens een persconferentie eind vorig jaar. De Amerikaanse president dreigt zijn veto uit te spreken tegen de aanleg van een oliepijpleiding.
Obama tijdens een persconferentie eind vorig jaar. De Amerikaanse president dreigt zijn veto uit te spreken tegen de aanleg van een oliepijpleiding. Foto EPA / Michael Reynolds

President Obama zal geen handtekening zetten onder een wet die toestemming geeft voor de aanleg van een oliepijpleiding tussen de Verenigde Staten en Canada. Als het voorstel de komende dagen goedkeuring krijgt van het Amerikaanse Congres, dan spreekt Obama zijn veto uit, zo meldt een woordvoerder van het Witte Huis vandaag.

Het zou de derde keer zijn sinds zijn aantreden in 2008 dat de Amerikaanse president een wet torpedeert. Hij gebruikt het recht daarmee aanmerkelijk minder vaak dan voorgaande presidenten. Zo weigerde Bill Clinton in zijn dubbele termijn maar liefst 36 keer een wet te ondertekenen en George Bush 11 keer.

Democraten hebben geen zin in ‘vieze olie’

Dat Obama nu dreigt zijn veto uit te spreken over toestemming voor de pijplijn komt doordat zijn eigen partij zich niet in het voorstel kan vinden. Volgens onze Amerikacorrespondent Guus Valk heeft dat vooral te maken met de milieugevolgen:

“Die zullen enorm zijn. Als de pijpleiding doorgaat, dan betekent dat dat er ‘smerige olie’ in Canada kan worden gewonnen om in onder andere Texas te worden bewerkt. Bovendien gaat de leiding dwars door grote natuurgebieden.”

Het dreigement van Obama komt dan ook niet als een verrassing, zo stelt Valk.

“Dit is niet volkomen onverwacht. Obama heeft het wel vaker uitgesteld, omdat het omstreden ligt in zijn eigen partij. Dit veto betekent waarschijnlijk afstel.”

Republikeinen nu grootste in Senaat

De aanleg van de bijna 2.000 kilometer lange pijpleiding, genaamd Keystone XL, is al jaren een heet hangijzer. Sinds de aankondiging van de aanleg in 2008 is het plan meerdere malen uitgesteld. In november strandde de wet nog in de Senaat met één stem verschil.

De kans dat de wet nu opnieuw wordt afgeschoten in de Amerikaanse Eerste Kamer is echter vrij klein. Sinds de verkiezingen van eind vorig jaar hebben de Republikeinen nu de overhand in de Senaat. Ook in het Huis van Afgevaardigden zijn ze de grootste partij.

Het volledige pad van de Keystone XL pijpleiding.