Nul procent belasting, dat kan op Bermuda

Je hebt dertig miljoen dollar vrij beschikbaar vermogen en moet ergens wonen. Het liefst op een afgelegen tropische plek, met lage belastingtarieven. De Britse vastgoedadviseur Savills bracht de beste plekken in kaart.

Bermuda is hét eiland om je als multimiljonair te vestigen. Je krijgt er buren als Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York. Foto Thinkstock
Bermuda is hét eiland om je als multimiljonair te vestigen. Je krijgt er buren als Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York. Foto Thinkstock

Miljonair zijn is één ding. Je hebt het pas écht gemaakt als je een UHNWI bent: een ultra high net worth individual. Wereldwijd zijn er maar zo’n 200.000, met een vrij beschikbaar vermogen van 30 miljoen Amerikaanse dollar of meer. En deze groep groeit tot 2018 met 22 procent, aldus de Britse beursgenoteerde vastgoeddienstverlener Savills.

Aangezien al die superrijken ergens moeten wonen – of zich in elk geval fiscaal moeten vestigen – brengt Savills in het Candy GPS Report in kaart op welk eiland dat het beste kan. Extra nuttig nu belastingontwijking steeds lastiger wordt. Gemene deler: er wordt ter plekke geen vermogensbelasting geheven en weinig tot geen inkomstenbelasting, omzetbelasting en btw. De zeven beste opties:

1. Bermuda

Het volkslied op Bermuda is God Save the Queen. Het roemruchte belastingparadijs ligt weliswaar in de Atlantische Oceaan (1.700 kilometer van Miami) maar valt onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk. Bermuda (64.000 inwoners) is goed voor een bruto binnenlands product van 84.000 dollar per persoon: een van de hoogste ter wereld. Een huis kost er gemiddeld 4 miljoen dollar. Bekende buren zijn de Amerikaanse oud-presidentskandidaat Ross Perot, die miljarden verdiende in de ICT, en oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg, van het gelijknamige persbureau.

2. Bahama’s

Het Gemenebest van de Bahama’s telt 319.000 inwoners en 700 eilanden (30 tot 40 zijn bewoond). Betalen doe je met de Bahamaanse dollar, die 1 op 1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Een huis met vier slaapkamers kost er gemiddeld 1,7 miljoen dollar. Bekende buurman: de Brit Joe Lewis, die kapitalen verdiende op Zwarte Woensdag in 1992. Hij is eigenaar van de Tavistock Group, die onder meer belangen heeft in voetbalclub Tottenham Hotspur en het bedrijf Bulgarian Property Development.

3. Kanaaleilanden

Guernsey, Jersey en de andere Kanaaleilanden voor de Franse kust zijn Brits Kroonbezit (dat is iets anders dan onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk) en maken dus hun eigen wetten. Daardoor hebben de 165.000 inwoners een eigen belastingregime. Het grote voordeel boven tropische eilanden is de goede verbinding met Europa. Op Guernsey mag slechts 6 procent van de huizen aan ‘buitenlanders’ worden verkocht. Een huis kost er gemiddeld 2,5 miljoen dollar. Bekende buurman: Guy Hands, oprichter van private-equitybedrijven Terra Firma, dat miljarden verdiende aan platenmaatschappij EMI.

4. Britse Maagdeneilanden

De Britse Maagdeneilanden en hun 27.000 inwoners (hoofdstad Road Town) horen bij de Britse overzeese gebieden. De economie draait op twee zaken: toerisme en een florerende financiële sector, omdat de eilanden in veel belastingconstructies als eindpunt worden gebruikt. Een huis koop je er voor gemiddeld 3 miljoen dollar. Bekende buurman: Virgin-oprichter Sir Richard Branson, die twee van de Maagdeneilanden bezit.

5. Antigua

Hoort bij Antigua en Barbuda in het Caraïbisch gebied en telt 80.000 inwoners. Een huis kost er gemiddeld 1,5 miljoen dollar. Bekende buurman: Georgio Armani van het gelijknamige modehuis.

6. Longboat Key, Florida

Het enige eiland in de lijst dat een verbinding per brug met het vasteland (Florida) heeft en waarvan (het gebrek aan) belastingen niet een van de hoofdredenen voor vestiging zijn. Samen met de eilandengroep voor de oostkust van Florida telt het 57.000 inwoners. Een huis kost er gemiddeld 1,7 miljoen dollar. Bekende buurman: Lee Scott, oud-topman van Walmart – ’s werelds grootste supermarktketen.

7. Amerikaanse Maagdeneilanden

Tot 1917 waren de eilanden nabij Puerto Rico nog Deens. In dat jaar werden ze aan de Verenigde Staten verkocht voor het hedendaagse equivalent van 580 miljoen dollar. De archipel telt 106.000 inwoners. Een huis koop je er voor gemiddeld 1,9 miljoen dollar. Bekende buurman: de Amerikaanse superbelegger en zedendelinquent Jeffrey Epstein.