Nieuwe golf van arrestaties bij politie in Turkije

In Turkije zijn weer tientallen politieagenten opgepakt in de machtsstrijd tussen Erdogan en zijn rivaal Gülen.

In een nieuwe arrestatiegolf zijn maandag in Turkije 34 politiemensen opgepakt op verdenking van illegaal afluisteren. De arrestaties zijn onderdeel van pogingen van de regering om politie en justitie te zuiveren van aanhangers van de islamitische Gülen-beweging, die veel invloed heeft op het onderwijs en bestuur in Turkije.

De arrestaties vonden in de ochtend verspreid over het land plaats. Ze waren al aangekondigd via een klokkenluidersaccount op Twitter, FuatAvni. @FuatAvniFuat lekt frequent informatie vanuit regeringskringen. Vermoedelijk zitten hoge ambtenaren bij de Gülen-beweging achter het account.

De machtsstrijd tussen de regering van toenmalig premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan en de beweging onder leiding van imam Fethullah Gülen kwam op 17 december 2013 tot uitbarsting. Toen bleek dat het openbaar ministerie dossiers had opgebouwd over vermoedelijke corruptie van tientallen hooggeplaatste ambtenaren en leden van de regeringspartij, onder wie vier ministers en hun zonen. In de maanden die volgden werden via sociale media bovendien voortdurend geheime opnamen verspreid van onder meer gesprekken van Erdogan met zijn zoon Bilal.

In reactie daarop hebben talloze rechters en aanklagers een andere positie gekregen, zijn veel politiemensen hun baan kwijtgeraakt en zijn tientallen politiemensen, onder wie leidinggevenden, gearresteerd. Een maand geleden werd behalve een groep politiemensen ook de hoofdredacteur van de grootste Turkse krant, Zaman, opgepakt. Zaman is onderdeel van het Gülen-imperium.

Door de zuivering van politie en justitie en het benoemen van nieuwe loyale mensen is de greep van de regering op justitie vergroot. Een net aangestelde aanklager besloot in oktober de vervolging wegens corruptie van 53 hoofdverdachten te staken. Gisteren koos een parlementaire commissie ervoor het parlement aan te bevelen de vier betrokken ministers ook niet te vervolgen.

Dat besluit is ook binnen de regerende AK-partij omstreden. De corruptieaffaire schaadt de partij. AK betekent ‘wit’ of ‘zuiver’. Morele zuiverheid is juist een belangrijk thema voor de conservatieve islamitische partij. Premier Ahmet Davutoglu had beloofd keihard op te treden tegen corruptie in eigen gelederen.