While you were sleeping... in Asia

Nieuw voedselschandaal voor McDonald’s

Men are reflected in a glass railing as they walk at the Shiodome business district in Tokyo November 12, 2014. Japanese companies overwhelmingly want Prime Minister Shinzo Abe to delay or scrap a planned tax increase, a Reuters poll shows, highlighting concerns that it could derail a fragile economic recovery. Picture taken November 12, 2014. REUTERS/Thomas Peter (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Men are reflected in a glass railing as they walk at the Shiodome business district in Tokyo November 12, 2014. Japanese companies overwhelmingly want Prime Minister Shinzo Abe to delay or scrap a planned tax increase, a Reuters poll shows, highlighting concerns that it could derail a fragile economic recovery. Picture taken November 12, 2014. REUTERS/Thomas Peter (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

McDonald’s is opnieuw verwikkeld in een voedselschandaal. Dit keer gaat het om een vondst in een restaurant in Tokyo. In een kipnugget werd op oudjaarsdag een stukje vinyl gevonden. Het stukje was zo’n 5 millimeter lang. Pas na een paar dagen werd het incident gerapporteerd aan het hoofdkantoor.

Eerder werd in de stad Misawa een vreemd object gevonden in een nugget, afkomstig uit een Thaise fabriek. Volgens de Japan Times zoekt McDonald’s naar een mogelijke link tussen de vondsten in Tokyo en Misawa. Maar het is nog niet eens bekend of het dezelfde fabriek was.

McDonald’s ligt in Azië onder een vergrootglas, sinds het een paar maanden geleden in opspraak kwam. Een van de vaste leveranciers van de fastfoodketen in Azië, de vleesfabriek van Husi Food in Shanghai, bleek vlees te gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen. Op beelden van een verborgen camera was bovendien te zien hoe vlees dat op de grond viel, werd teruggegooid op de lopende band.

Door dat schandaal had McDonalds Japan nu net een nieuwe leverancier van kipnuggets gezocht.

Zuid-Korea toont nieuwe ambities

Zuid-Korea staat bekend als land van de technische en elektronische hoogstandjes. Of stónd het daarom bekend? De economie kan wel een opfrisbeurt gebruiken, vindt de regering. Het ministerie van handel, industrie en energie investeert dit jaar meer dan 334,78 miljoen euro in nieuwe, eigen technologieën, meldt persbureau Yonhap.

Er worden 13 groeisectoren gekozen om verder te ontwikkelen. Het ministerie denkt bijvoorbeeld aan draagbare apparaten, zelfrijdende voertuigen en: een ‘onbemand luchtvoertuig dat zich met hoge snelheid voortbeweegt en verticaal kan opstijgen en landen’.

Aan ambitie geen gebrek bij de Zuid-Koreanen. Voor de ontwikkeling wordt 254,8 miljard won (190 miljoen euro) gereserveerd, met nog eens 194 miljard won (150 miljoen euro) voor het op de markt brengen van deze nieuwe producten.

Het programma moet nieuwe sectoren ontwikkelen die de economische groei van Zuid-Korea veiligstellen. Het land exporteert namelijk veel (afgelopen jaar steeg de export nog met 2,4 procent), maar de industrie is nogal eenzijdig. Meer dan 45 procent van de export bestond uit slechts vijf categorieën, waaronder semiconductors (halfgeleiders) en petroleum.

“Wereldwijde revolutie door 3D-printers”

Het gaat met babystapjes, maar op den duur zal 3D-printen grote gevolgen hebben voor de buitenlandse politiek en de manier van oorlogvoeren. Dat zeggen experts in de South China Morning Post.

De reden voor het achtergrondartikel is dat belangrijke patenten dit jaar verlopen. Nieuwe printers, die metaal, hout en textiel gebruiken, worden breed verkrijgbaar. De industriële wereld staat op het punt om radicaal te veranderen. Maar de SCMP denkt vooral aan de enorm kapitaalkrachtige defensie-industrie.

Vorig jaar zette het Britse bedrijf BAE Systems de eerste metalen plaat in een Tornado gevechtsvliegtuig. In een video laat het bedrijf zien waar dit beginnetje op een dag toe kan leiden.

“Het is de lange termijn, maar het is zeker ons einddoel om een luchtvoertuig in zijn geheel te produceren met 3D-printtechnologie”, zegt Matt Stevens, het hoofd van de 3D-printafdeling van BAE.

“Defensiebedrijven willen een product verkopen, maar ze willen ook de toevoer ervan gedurende vijftig jaar in eigen hand houden”, zegt Peter W. Singer. Hij is een expert op het gebied van de toekomst van oorlogsvoering bij de New America Foundation in Washington.

Maar nu heb je militairen in een afgelegen gebied, ergens in Afghanistan die de software voor een reserveonderdeel kunnen downloaden, aanpassen en uitprinten.

Dit kan private defensiebedrijven uitschakelen. De bedrijven die overblijven zullen door 3D-printen en robots aan een lopende band, ontzettend gestroomlijnd zijn, schrijft de SCMP.

Ook de gevolgen die 3D-printers hebben voor de wereldeconomie, beïnvloeden op hun beurt de wereldwijde veiligheid, zegt Alex Chausovsky, een analist bij IHS Technology. “Bedenk eens hoe afhankelijk China is van haar goedkope productiesector.”

Veel mensen zullen werkeloos raken als 3D-printers hun taak overnemen. Met alle gevolgen van dien voor de stabiliteit van een land, aldus deze deskundigen. Matt Stevens: “We verbeteren niet alleen dingen - we herschrijven de regels.”