Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij

In Diyarbakir organiseren Koerden geregeld demonstraties.
In Diyarbakir organiseren Koerden geregeld demonstraties. Foto EPA / Tolga Bozoglu

De Nederlandse journalist Frederike Geerdink, die eerder vandaag door de Turkse politie werd aangehouden, is weer op vrije voeten. Ze werd voor ondervraging meegenomen nadat haar huis in Diyarbakir was doorzocht. Naar eigen zeggen wordt ze verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink terrorism police just searched my house, team of 8 guys. they take me to the station now. charge: ‘propaganda for terrorist organization’
Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink free again. terrorism squad takes me home now. i insisted on that :-p #amed

De aanhouding komt net op het moment dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Turkije bezoekt. Hij zou daar vanavond onder meer een toespraak houden voor Turkse ambassadeurs. Koenders reageerde gelijk via het ministerie:

Twitter avatar minbuza MinBuZa #Koenders: Geschrokken van arrestatie @fgeerdink. Breng dit persoonlijk op bij collega Cavusoglu hier in Ankara.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt de arrestatie van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in Turkije “zeer alarmerend”, meldt persbureau ANP. Dit zou de eerste keer zijn dat een Nederlandse journalist in het land op deze manier wordt aangepakt. “Tot nu werden buitenlandse journalisten redelijk ongemoeid gelaten”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

“Ze moesten zich meestal meer zorgen maken over degenen die ze spraken, dan om zichzelf. Maar nu lijken buitenlandse journalisten het volgende slachtoffer te zijn, met het oppakken en doorzoeken van woningen als nieuwe stappen. Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid.”

Geerdink spreekt goed Turks en woont al een aantal jaar in Diyarbakir, zegt onze correspondent Marloes de Koning, die Geerdink goed kent, vanuit Turkije.

“Diyarbakir is de belangrijkste stad in het zuidoosten van Turkije. Er wonen veel Koerden en Geerdink schrijft veel over de Koerdische kwestie in Turkije. Ze heeft vorig jaar een boek gepubliceerd over Koerdische mannen die in 2011 door het Turkse leger zijn gebombardeerd. Daarbij vielen 34 doden. De toedracht was een raadsel. Daar is zij in gedoken. Ze gebruikte het verhaal om te vertellen over Koerdische kwestie in Turkije.”

Hoewel wat Geerdink nu overkomt uitzonderlijk is, komt het volgens De Koning ook voor bij advocaten van Koerdische verdachten: zij worden vereenzelvigd met hun onderwerp. In het geval van Geerdink is dat de Koerdische terreurorganisatie PKK. De laatste geaccrediteerde buitenlandse journalist die in Turkije werd aangehouden was in 1995 de Amerikaanse Aliza Marcus. Ook zij deed verslag van de Koerdische kwestie.

Hugh Pope, in Turkije werkzaam voor de International Crisis Group, omschrijft de aanhouding als volgt:

Twitter avatar Hugh_Pope Hugh Pope In new step away from EU, Turkey uses terror law to detain @fgeerdink, pioneering Dutch http://t.co/csZwxHIwFP blogger, as Dutch FM visits

Op Twitter wordt tegen de aanhouding geprotesteerd met met een hashtag: