‘Belgisch farmaceutisch bedrijf start deze week met test ebolavaccin’

Foto ANP / Wim Hollemans
Foto ANP / Wim Hollemans

Deze week begint het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutical Companies, voorheen Crucell, met het testen van een ebolavaccin op mensen. Vrijwillige proefpersonen in Oxford hebben inmiddels een dosis gekregen, schrijft Nieuwsuur.

Er zijn ruim 400.000 doses van het vaccin geproduceerd. Dat gebeurt in Zwitserland. Zodra de tests aantonen dat het werkt, kan het vaccin worden gebruikt. Dit jaar komen 2 miljoen vaccins beschikbaar, binnen anderhalf jaar zouden dit er 5 miljoen moeten zijn.

investeren en onderzoeken

Het bedrijf werkt sinds 2002 aan het ebolavaccin. Moederbedrijf Johnson & Johnson investeerde zo’n 160 miljoen euro om het vaccin zo snel mogelijk te kunnen onderzoeken. Sinds vorig jaar gaat dat veel sneller, na een samenwerking met het Deense bedrijf Bavarian Nordic, dat onderzoek doet naar een tweede benodigde stof.

Volgens recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben meer dan 20.000 mensen het ebolavirus opgelopen. Ruim 7.800 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Lees ook op NRC Q: Deze bedrijven verdienden dit jaar het meest in de biotech en farmacie en Dit doet een ebolapatiënt met de koers van drie farmaceutische bedrijven

Correctie: in dit bericht stond abusievelijk dat Janssen Pharmaceutical Companies een Nederlands bedrijf is. Het is een Belgisch bedrijf dat het Nederlandse Crucell heeft gekocht.