Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moordenaar Israëlische tieners krijgt driemaal levenslang

Demonstranten houden een foto van de vermoorde Israëlische tieners omhoog
Demonstranten houden een foto van de vermoorde Israëlische tieners omhoog Foto EPA / Jim Hollander

Een Israëlische militaire rechtbank heeft een Palestijnse man tot driemaal levenslang veroordeeld voor de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners vorig jaar. Dat heeft de BBC vandaag gemeld. De man, Hussam Qawasmeh, is lid van terreurbeweging Hamas, die de scepter zwaait over de Gazastrook. Het bloedbad was een van de aanleidingen van het Israëlische offensief op Gaza afgelopen zomer.

Qawasmeh moet ook 53 duizend euro schadevergoeding betalen aan de families van de slachtoffers. Twee andere verdachten in de moordzaak werden in december bij Hebron doodgeschoten door Israëlische militairen.

De jongeren, die op de Westelijke Jordaanoever aan het liften waren, werden op 12 juni gekidnapt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees onmiddellijk Hamas aan als de boosdoener, maar de organisatie ontkende. Later gaf de beweging toe dat een cel van Hamas achter de moord zat, maar deze zou op eigen houtje hebben gehandeld.