Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Lancering van Falcon 9 verplaatst naar vrijdag

De Falcon 9.
De Falcon 9. Foto Reuters / Scott Audette

De lancering van de Falcon 9, die gepland stond om 12.20 uur, is op het allerlaatste moment niet doorgegaan vanwege een foutmelding in het stuursysteem. De volgende poging tot lanceren wordt vrijdag ondernomen.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX plande de eerste lancering van 2015. SpaceX had vandaag geschiedenis kunnen schrijven. De Falcon 9 moest namelijk gaan landen op een onbemand, drijvend platform van 91 meter lang en 52 meter breed in de Atlantische Oceaan. Als die missie zou slagen, betekende dat een doorbraak voor herbruikbare rakettechnologie.

Twitter avatar NASA NASA The countdown has aborted for today’s launch attempt of @SpaceX #ISScargo mission to @Space_Station.

Volgende poging

De volgende lanceerpoging wordt aanstaande vrijdag ondernomen. Dan wordt de tweetrapsraket Falcon 9 vanaf Cape Canaveral in Florida gelanceerd. De Falcon 9 heeft een Dragoncapsule met meer dan 2000 kilo aan spullen bij zich, waaronder materiaal voor wetenschappelijke experimenten, reserveonderdelen, voedsel en water. Dat moet naar het Internationaal Ruimtestation ISS gebracht worden. Dat is al vijf keer eerder gelukt.

Twitter avatar NASA NASA The @SpaceX #ISScargo mission is loaded w/ 5,108 pounds of food, water & clothing for astronauts plus @ISS_Research http://t.co/dtD1Rp7jf3

Belangrijker is wat erná gebeurt. De eerste trap van de Falcon 9 dient zich los te koppelen van de Dragoncapsule en met behulp van onder andere GPS en speciale vleugels landen op het drijvende platform. Deze eerste trap moet terugkeren naar de aarde zodat hij kan worden hergebruikt.

Raketrecycling

Er is nog nooit een raket ‘gerecycled’. Als dat lukt, betekent dat volgens SpaceX-eigenaar Elon Musk dat ruimtereizen honderd keer goedkoper zal worden. Bovendien is de kans op een bemande missie naar Mars groter. Dat is de grote droom van Musk. Musk (43) werd rijk met PayPal en richtte daarna SpaceX en autofabrikant Tesla op. Forbes schat zijn vermogen op 8,4 miljard dollar. In een persbericht over de lancering van de Falcon 9 laat Musk het volgende weten:

Bij vorige pogingen hadden we een landingsnauwkeurigheid van 10 kilometer. Deze keer mikken we op een nauwkeurigheid van 10 meter.