De Risicotest

Krijg jij binnen zeven jaar een chronische ziekte?

Beeld iStock

De komende jaren doen zeker vijf miljoen Nederlanders ‘de Risicotest’. Alle 45- tot 65-jarigen worden door hun huisarts gevraagd de test in te vullen. En als er een verhoogd risico uitrolt moeten ze langskomen bij de huisartspraktijk om hoe je dreigende hartziekten, diabetes en nierbeschadiging kan vermijden.

Ook mensen buiten die doelgroep kunnen de test doen op testuwrisico.nl.

Een weersvoorspelling

De afgelopen jaren is het aantal online voorspellende tests explosief toegenomen. Ze voorspellen, als je nog gezond bent, bijvoorbeeld of je over zeven jaar een chronische ziekte hebt. (dit artikel - The Google of Spit- gaat er dieper op in)

De tests zijn niet allemaal even betrouwbaar, zegt hoogleraar klinische epidemiologie Carl Moons van het Julius Centrum van het UMC Utrecht:

“Zo’n voorspelmodel is in feite hetzelfde als een weersvoorspelling, alleen voorspellen ze hier ziekte, complicaties of dood. Er zijn er inmiddels tienduizenden en of het klopt wat ze voorspellen is vaak onduidelijk.”

Met een dertigtal internationale collega’s en een aantal redacteuren van wetenschappelijke tijdschriften, publiceerde hij gisteren een checklist van 22 regels waaraan een wetenschappelijke publicatie over zo’n test minimaal moet voldoen.

Hoe goed is de Risicotest?

Daar komt de leek niet makkelijk achter. Op de website staat dat de Risicotest “wetenschappelijk onderbouwd” is. Moons heeft kritiek op. Zo is de score waarbij mensen naar de huisarts worden verwezen zo laag dat de helft van de mensen voor niets gaat. Moons:

“Daar moet je bij een screeningstest altijd voorzichtig mee zijn. Je maakt mensen toch ongerust door te zeggen dat ze misschien binnen zeven jaar een chronische ziekte krijgen en naar de huisarts moeten.”

Al vindt hij wel dat een huisartsadvies voor een betere leefstijl nooit kwaad kan.