Kijken: deze arme boeren produceren heroïne op de velden van Myanmar

Bij heroïne denken wij vooral aan wit poeder in een zakje, maar op de plek waar het vandaan komt is dat wel anders. In Myanmar groeien velden vol papaverplanten, onder toeziend oog van boeren uit de regio. Uit de papaverplant (poppy) komt opium, van opium maak je morfine, van morfine maak je heroïne.

Het gebied wordt ook wel de Gouden Driehoek genoemd: de plek met de grootste heroïneproductie ter wereld. Door aanhoudende burgeroorlogen in het land zijn boeren arm, en leven ze zonder elektriciteit of stromend water. Het verbouwen van papaverplanten is financieel een aantrekkelijke optie. Maar niet iedereen is blij met al die heroïne.

De Verenigde Naties proberen boeren te overtuigen om, een stuk onschuldiger, koffie te verbouwen. En ze willen best. Maar, zeggen ze ook eerlijk: als het niet werkt, stoppen ze ermee. “Anders hebben we niets te eten.”

Bekijk onderstaand filmpje over de productie van heroïne in Myanmar.