Jordaanse prins verkiesbaar voor voorzitterschap FIFA

FIFA-vicepresident prins ALi bin Al Hussein van Jordanië.
FIFA-vicepresident prins ALi bin Al Hussein van Jordanië. AFP / Paul Ellis

Prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië stelt zich verkiesbaar voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De huidige vicevoorzitter neemt het in mei op tegen de huidige voorzitter Sepp Blatter en adviseur Jerome Champagne.

In een verklaring zei prins Ali, die ook hoofd is van de Jordaanse en West-Aziatische Voetbalfederaties:

“Ik stel me verkiesbaar voor het voorzitterschap van de FIFA omdat ik denk dat het tijd is de aandacht te verleggen van administratieve controverse, terug naar de sport. Dit was geen makkelijke beslissing. Ik heb er lang over nagedacht en er de afgelopen maanden veel over gesproken met gerespecteerde FIFA-collega’s. Keer op keer hoorde ik dat het tijd is voor verandering. Het wereldspel verdient een bestuursorgaan van wereldklasse; een dienstverlenende organisatie volgens een model van ethiek, transparantie en goed bestuur.”

Corruptie bij FIFA

Het imago van de FIFA, en dat van FIFA-baas Sepp Blatter, heeft ernstige schade opgelopen door aantijgingen van corruptie. Een onderzoek naar de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 is nog altijd niet naar buiten gebracht. De FIFA heeft wel onlangs wel gezegd dit te zullen gaan doen: opmerkelijk, omdat het er altijd op leek dat de bond het onderzoek binnenskamers wilde houden. In het onderzoek werden Rusland en Qatar vrijgepleit van corruptie. De WK’s zullen niet opnieuw worden toegewezen, zei Blatter eerder al.