Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Infographic: en dan zit je zonder baan. Wat doet een werkloze man/vrouw?

Zo’n 8 procent van de Nederlanders is werkloos. Best lastig: hoe begin je een dag zonder praatje bij de koffieautomaat? Ga je tv kijken? Strijken? The New York Times maakte er een interactieve graphic van.

Zo’n 8 procent van de Nederlanders is werkloos (627.000 mensen). Best lastig: hoe begin je een dag zonder vast tijdschema, praatje bij de koffieautomaat en collega’s? Ga je dan strijken? Werk zoeken? Hangen voor de buis? Hoe deel je een dag in als je niet uit bed hoeft?

Dat vroeg de American Time Use Survey zich ook af. Het onderzoeksbureau liet duizenden werkloze Amerikanen een dag in kaart brengen. Een dag zonder baas of koffieautomaat of overwerk, maar met tv kijken, dutjes doen en kinderen naar school brengen.

The New York Times maakte daar een interactieve graphic van. Enkele resultaten: vrouwen zorgen vaker voor anderen, mannen gaan meer aan de studie. Vrouwen doen (veel) meer en langer aan het huishouden. Mannen kijken meer tv. En werk zoeken? Dat doen ze ook, zowel mannen als vrouwen, een flink deel van de dag. Verder doen ze aan lezen, surfen op het web en socializen. Vooral de vrouwen.

Vergelijk zelf de gemiddelden en klik op de afbeeldingen om alle graphics van de NYT te zien.

Screenshot NYTimes.com
Screenshot NYTimes.com

Lees ook op NRC Q: Opleving arbeidsmarkt? Per vacature zijn er nog steeds zes werklozen en Waar geen werk is, in vijf grafieken