Jojanneke in de prostitutie

Deze vrouwen kiezen er toch zelf voor? Of is het niet geheel vrijwillig? Jojanneke van den Berge probeert deze en andere vragen over prostitutie te beantwoorden in de vierdelige serie Jojanneke in de prostitutie.

Van den Berge dook twee jaar lang onder in de wereld van prostitutie en mensenhandel. Ze zocht uit hoe de illegale mensenhandel is verweven met de legale prostitutie in Nederland. Ze wilde weten in hoeverre het een normaal beroep is, en welke invloed het internet heeft gehad op de seksbranche. Ze sprak hiervoor prostituees, lovergirls, pooiers, webcamgirls en sexploitanten. Ook de hulpverlening, politie, justitie, advocaten en rechters komen aan het woord.

Naast wat gedoe over een gekuiste versie van de promotiefoto op de cover van EO-blad Visie, waar het decolleté van Van den Berge was weggefotoshopt (hierboven de originele versie), is een aantal prostituees niet erg blij met het programma. Zij vinden dat Van den Berge zelf nauwelijks op de Wallen is geweest, te weinig onderzoek heeft gedaan en een negatief beeld van het wereldje schetst. Oud-prostituee en belangenbehartiger Metje Blaak vindt dat Van den Berge een verkeerd beeld schetst door te zeggen dat 70 procent van de vrouwen in de prostitutie gedwongen wordt tot het werk. De presentatrice zelf reageert kalm op alle kritiek. „Kijk maar gewoon naar de serie. En maak je daarna maar weer druk als je wilt.”