Infographic: het Congres is nog altijd erg blank, maar wel ietsje minder

Het is zo wit als een laken, overwegend christelijk en bestaat voor een ruime meerderheid uit mannen. Rara, wat is het? Het Congres van de Verenigde Staten is nog altijd geen goede afspiegeling van het Amerikaanse volk. Maar het wordt steeds beter.

Het nieuwe Amerikaanse Congres begint aan zijn eerste dag in Washington.
Het nieuwe Amerikaanse Congres begint aan zijn eerste dag in Washington. Foto Reuters / Jim Bourg

Het is zo wit als een laken, overwegend christelijk en bestaat voor een ruime meerderheid uit mannen. Rara, wat is het? Bijna 226 jaar na de eerste verkiezingen in de Verenigde Staten is het Congres nog altijd geen goede afspiegeling van het Amerikaanse volk. Maar het wordt steeds beter.

Bij nagenoeg elke verkiezing sinds het begin van vorige eeuw is het percentage vrouwen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat – de Amerikaanse Tweede en Eerste Kamer – namelijk gegroeid. In het nieuwste Congres, dat vandaag voor het eerst bijeenkomt, is maar liefst twintig procent van de leden vrouw.

Bijna een op de vijf is vrouw

Hoewel dat percentage nog altijd niet in de buurt komt bij de verhoudingen buiten de deuren van het Congres – in de VS is iets meer dan de helft van alle burgers vrouw – is het aanmerkelijk meer dan halverwege vorige eeuw. Even na de Tweede Wereldoorlog was namelijk ongeveer twee procent van alle verkozen politici vrouw.

Ook op het gebied van ras begint het Congres steeds meer een dwarsdoorsnede van het Amerikaanse volk te worden, zo blijkt uit een onderzoek van The Washington Post. In het Huis van Afgevaardigden is meer dan tien procent van de leden zwart, terwijl bijna 8 procent latino is.

Bekijk hieronder de verhoudingen in het Amerikaanse Congres en klik op de afbeeldingen om alle grafieken te zien.