Ebola van bovenaf gezien: van 1 naar 8000 doden

De dodelijke ebola-epidemie heeft in ruim een jaar tijd aan meer dan 8.000 mensen het leven gekost. Deze korte documentaire laat goed zien hoe het virus zich in West-Afrika heeft verspreid. Van één jongetje in een klein dorpje, naar duizenden zieken nu.

De verspreiding van ebola, begonnen in het dorpje Meliandou
De verspreiding van ebola, begonnen in het dorpje Meliandou Screenshot van korte film 'The Path of the Ebola Outbreak'

De dodelijke ebola-epidemie heeft in ruim een jaar tijd aan meer dan 8.000 mensen het leven gekost. Waar is het precies begonnen? En hoe is het virus van het ene dorp naar het andere overgewaaid?

De korte documentaire The Path of the Ebola Outbreak laat zien hoe het virus zich in West-Afrika vanaf de start heeft verspreid.

Een holle boom in het Guineese dorpje Meliandou was waarschijnlijk de bron van de ebola-uitbraak. In de boom leefden vleermuizen die waarschijnlijk drager van het virus waren. De boom stond op vijftig meter afstand van het huis van het eerste ebola-slachtoffer in West-Afrika: de tweejarige Emile Ouamano. Hij overleed eind december 2013.

Ebola’s Ground Zero

De informatieve film begint met een shot van Meliandou. Van bovenaf genomen en daardoor goed te zien hoe het kleine dorpje verscholen ligt tussen de bomen. De bewoners hebben geen elektriciteit of stromend water.

Meliandou wordt ook wel “Ebola’s Ground Zero” genoemd. Op de dood van Emile in december, volgde snel andere slachtoffers in het dorp. Eind maart 2014 waren er 11 mensen in het dorp overleden aan ebola. Via Emile’s grootmoeder verspreidde het virus zich naar het nabijgelegen dorp Dawa. Vanaf Meliandou is het ongeveer een half uur rijden naar de dichtstbijzijnde stad Guéckédou, waar ook het ziekenhuis ligt waar zieken uit Meliandou naartoe worden gebracht.

De documentaire laat met verbindingsstreepjes op landkaarten duidelijk zien hoe het virus in West-Afrika steeds meer slachtoffers, dorpen en landen bereikt.

Bekijk ook de In Beeld-serie over het leven in het dorpje Meliandou: